Advies over thuisaccu's

Er zijn verschillende soorten criteria waarmee je rekening moet houden voordat je een thuisaccu gaat kopen. Denk hierbij aan de prijs, de omvormer, de LCOS, de capaciteit/rendement, het installatiegemak en de aanwezigheid van zonnepanelen. Maar omdat dit lastig is, geven wij hier een advies over thuisaccu's. Dus ga je een thuisaccu selecteren, lees dan rustig verder.

De prijs van de thuisaccu

De prijs van een thuisaccu is de afgelopen periode redelijk gedaald maar nog steeds aan de hoge kant. Dus spreken nog veel mensen van een struikelblok als het op de prijs aankomt. Afhankelijk van het merk, de opslagcapaciteit en eventuele installatie kosten leg je vandaag de dag nog steeds tussen de €3.000 en €10.000 neer.

Als de prijs van de thuisaccu een erg belangrijk factor is voor je budget adviseren wij om wel goed alles in overweging te nemen voordat je iets gaat kopen. Een goedkopere accu is namelijk geen goed idee als bijvoorbeeld de levensduur beperkt is of als de accu niet is uitgerust met een omvormer. Of direct geschikt is om op een omvormer aan te sluiten.

De omvormer

De omvormer is van cruciaal belang omdat deze het gedrag en dus ook het rendement van de thuisaccu bepaalt. Alleen het probleem is dat niet alle thuisaccu's met een omvormer geleverd worden. Dus het is belangrijk dat je dit van te voren controleert want misschien moet er dus een andere omvormer gekocht worden.

Het is cruciaal om een omvormer bij de thuisaccu te hebben omdat de accu, afhankelijk van het verbruik, bepaalt hoeveel stroom naar de accu moet worden geleid of in het netwerk moet worden geïnjecteerd en op welk moment. Daarnaast houdt de accu ook rekening met de plaatselijke productie van zonnepanelen, het plaatselijke verbruik en het netwerk.

Specialist in duurzame energie op het dak bij het zonnepaneel-testcentrum
De capaciteit van je thuisaccu is afhankelijk van je zonnepaneleninstallatie en elektriciteitsverbruik.

De capaciteit

Het is belangrijk dat je eventuele thuisaccu goed gedimensioneerd is wat de capaciteit betreft. Dit is afhankelijk van je zonnepaneleninstallatie en elektriciteitsverbruik. Als je de thuisaccu tegelijkertijd installeert met zonnepanelen is er mogelijkheid om dit te combineren. Maar houd dan wel rekening met alle aspecten.

Het is dus erg belangrijk om voor een thuisbatterij te kiezen met voldoende capaciteit. Hiermee voorkom je dat je productiecapaciteit hoger ligt dan de opslagcapaciteit. Dus stem de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af. Dit is enorm lastig onderdeel maar wel essentieel voordat je een thuisaccu gaat aanschaffen.

Er zijn ook een aantal belangrijke details die je van te voren goed moet onderzoeken. Denk hierbij aan de performance van de verschillende soorten accu's. Maar levensduur en temperatuur zijn ook belangrijke onderdelen want de ene accu kan beter tegen hoge temperaturen en gaat langer mee dan de ander.

Advies over thuisaccu's (LCOS)

Bij het advies over thuisaccu's kunnen we het LCOS natuurlijk niet vergeten. Het LCOS, oftewel 'levelised cost of storage', is de gemiddelde prijs per opgeslagen kWh. Dit wordt bepaald door het aantal keer dat de accu zich oplaadt en ontlaadt. Hiermee kun je de levensduur van de thuisaccu bepalen. Hoe meer laadcycli (dus hoe vaak hij zich kan opladen) hoe korter de levensduur zal zijn. Bij het kopen van een thuisaccu is het dus niet van belang om alleen naar de prijs te kijken maar ook naar het gehele pakket.

Kort samengevat betekent het dat een goedkope accu die 1.500 cycli kan doen vaak een hogere LCOS heeft dan een duurdere batterij die echter wel 6.000 tot 10.000 cycli kan halen. Momenteel zijn er thuisaccu's op de markt die ongeveer 3.000 tot 10.000 cycli hebben. Dit houdt in dat ze een levensduur hebben van 10-20 jaar. Bekijk dus ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een thuisaccu kan opslaan over zijn gehele levensduur. Hoe groter dit zal zijn, hoe kleiner de investering zal zijn per kWh.

 

Vergelijk concurrerende offertes