Thuisaccu specificaties

In sneltreinvaart komen er steeds meer thuisaccu’s op de markt. Om thuisaccu’s met elkaar te vergelijken zullen we eerst wat meer inzicht moeten krijgen in de verschillende thuisaccu specificaties.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit is verreweg het belangrijkste onderdeel van de thuisaccu specificaties, uitgedrukt in kilowattuur. Vaak is de opslagcapaciteit van een thuisaccu nog uit te breiden. Momenteel hebben de meeste thuisaccu’s een opslagcapaciteit tussen 3 en 20 kWh. Maar er zijn al veel grotere accu's beschikbaar van 100 kWh of meer.

Vermogen

Minstens zo belangrijk is het vermogen dat een thuisaccu op een bepaald moment kan leveren. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Hoe hoger de opslagcapaciteit van de thuisaccu, hoe hoger het vermogen is. Het liefst wil je naar een situatie toe dat het vermogen van alle apparaten in het huis niet het maximale vermogen van de thuisaccu overschrijdt. Maar mocht dat toch gebeuren, dan is er natuurlijk altijd nog het stroomnet.

Aantal laadcycli

Het aantal laadcycli bepaalt de levensduur van de accu. Meestal hebben thuisaccu’s tussen de 5.000 en 10.000 ladingen en ontladingen. Daarna houdt in de meeste gevallen de garantie op de accu op.

Met of zonder omvormer

In sommige thuisaccu’s is een omvormer geïntegreerd. Deze systemen zijn met name bedoeld in situaties dat er zonnepanelen worden geplaatst en een thuisaccu erbij wordt aangeschaft. In sommige thuisaccu’s is geen omvormer ingebouwd. Deze is met name geschikt voor situaties waarbij de omvormer al aanwezig is. De thuisaccu wordt dan tussen de omvormer en de zonnepanelen geplaatst.

Voorbeeld van een omvormer

Gewicht en afmetingen

De thuisaccu is een zwaargewicht. Het weegt snel tussen 100 en 500 kg. De afmetingen zijn min of meer vergelijkbaar een een cv-ketel of wasmachine. De thuisaccu heeft dus wel enige ruimte nodig.

Rendement van de thuisaccu

Tijdens het laden en ontladen van de accu ontstaat er verlies. Daarnaast moet de thuisaccu ook z’n werk doen waar eenvoudigweg ook stroom voor nodig is. Het is heel gebruikelijk dat tussen 1 en 10% verloren gaat. Het is daarom verstandig om iets meer capaciteit aan zonnepanelen aan te schaffen dan u daadwerkelijk nodig heeft. Want mocht in de toekomst de salderingsregeling afgeschaft worden en gaat u een thuisaccu aanschaffen, dan is het handig dat u rekening houdt met het verlies dat optreedt tijdens het laden en ontladen van de thuisaccu.

Energiemanagement

In veel thuisaccu’s zit een energiemanagement systeem. Hierbij wordt gemonitord hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en dit systeem kan soms zelfs een aantal huishoudelijke apparaten aansturen. Monitoring kan vaak via de cloud waardoor het mogelijk is om zowel via uw browser of via een app de thuisaccu te monitoren.

Thuisaccu specificaties (ontladingspercentage)

Thuisaccu specificaties zijn enorm belangrijk waaronder dus ook het ontladingspercentage. Niet elke thuisaccu kan namelijk zijn volledige capaciteit verliezen. Dit komt door meerdere redenen:

  • Thuisaccu’s dienen ook zelf vermogen te onttrekken om het systeem te laten werken.
  • De accu van de thuisaccu kan gewoonweg niet volledig ontladen worden.

Het ontladingspercentage wordt in procenten aangegeven. Dit is het percentage ten opzichte van de totaal aangeboden opslagcapaciteit.

IP-waarde van een thuisaccu

Er zijn thuisaccu’s die buiten gezet kunnen worden, maar sommige ook niet. Dit is makkelijk te zien aan de IP-waarde van de thuisaccu. Het gaat dan om de IP-waarde van de behuizing. De IP-waarde is daarom ook een belangrijk onderdeel van de thuisaccu specificaties.

Een IP-waarde geeft de beschermingsgraad tegen aanrakingen, binnendringende voorwerpen en vocht. Een IP-waarde bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfers geeft de beschermingsgraad tegen aanrakingen en binnendringende voorwerpen. Het tweede cijfer staat voor  de beschermingsgraad tegen vocht. Hier onder een tabel waar de cijfers worden duidelijk gemaakt.

Het eerste cijfer:  

IP = Bescherming tegen

0x = Geen bescherming

1x = Grote voorwerpen

2x = Middelgrote voorwerpen

3x = Kleine voorwerpen

4x = Spitse voorwerpen

5x = Stofbescherming

6x = Stofvrij 

X staat voor het 2de cijfer

IP = Klasse

x0 = Drupdicht type I

x1 = Drupdicht type II 

x2 = Spatdicht 

x3 = Plensdicht

x4 = Sproeidicht

x5 = Waterbestendig

x6 = Dompeldicht

x7 = Waterdicht

x8 = vochtdicht

X staat door 1e cijfer

Ook word er getwijfeld om een 3e cijfer eraan te gaan toevoegen. Dit cijfer zal staan voor de mechanische bescherming. Hier gaat het dus vooral om krachten (stootenergie) in aanraking met het product. Tot nu toe zijn de cijfers nog niet genormaliseerd maar dit wordt in aantal landen al wel toegepast.

Bij een IP-67 waarde is de thuisaccu geschikt om buiten te plaatsen. Dit omdat de thuisaccu volledig stofvrij en  dompeldicht is. Dit betekent dat regen of sneeuw geen invloed hebben. Toch is het altijd verstandig om los van de IP-waarde naar de adviezen van de fabrikant te kijken. Als de fabrikant van de thuisaccu zegt dat het niet mogelijk is, dan is dit leidend.

Geluid van de thuisaccu

Thuisaccu’s kunnen geluid produceren. Meestal gaat het om een zeer beperkt geluid, maar door resonanties kan er toch een vervelend geluid ontstaan dat als storend kan worden ervaren.

Belangrijk is altijd de bevestiging. Zolang dit goed gedaan is door een gespecialiseerde monteur zal hier geen problemen mee zijn. Wanneer de thuisaccu verkeerd geplaatst wordt is dit storend. Dit komt omdat het geluid dan overbodig kan worden versterkt door de vloer of muren.

Thuisaccu’s maken over het algemeen weinig geluid. Wordt de thuisaccu buiten geplaatst dan zal enig geluid nauwelijks worden opgemerkt. Echter, als de thuisaccu bijvoorbeeld op zolder wordt geplaatst dichtbij een slaapkamer dan moet je goed kijken naar het aantal decibel dat de thuisaccu maximaal produceert.

 


Vergelijk concurrerende offertes

Vergelijk offertes

Tincidunt dis mus elit parturient lobortis nisl suspendisse per vestibulum vestibulum consectetur magna consectetur rhoncus felis ullamcorper conubia suspendisse sem erat in lobortis tincidunt suspendisse potenti. Quam parturient vestibulum.