Thuisaccu en salderen

In Nederland kennen we de salderingsregeling voor gebruikers van zonnepanelen. Dit betekent dat levering en teruglevering aan het net tegen elkaar weggestreept mag worden door particulieren. In feite kan men het stroomnet dan zien als één grote thuisaccu.

Salderingsregeling

Zolang in Nederland de salderingsregeling van toepassing is, zal het nog niet heel interessant zijn om een thuisaccu aan te schaffen. In het buitenland mag men veelal niet salderen waardoor er een tariefverschil is tussen levering en teruglevering. Soms gaat dat wel om verschillen van 15 cent per kilowattuur. In die gevallen wordt het financieel zeer interessant om een thuisaccu aan te schaffen.

De werking van de salderingsregeling

Kun je met 'thuisaccu en salderen' onafhankelijk worden?

Maar er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn om een thuisaccu aan te schaffen. Het idee om grotendeels onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet maakt het voor veel mensen interessant. Daarnaast ligt het in de verwachting dat er vergoedingen of subsidies komen bij de aanschaf van een thuisaccu. Een thuisaccu ontlast het elektriciteitsnetwerk op momenten dat zonnepanelen veel stroom opwekken.

Voorlopig zal het salderen de grote opmars van thuisaccu’s nog in de weg staan. Want de salderingsregeling zorgt er voor zonnepanelenbezitters voor, dat circa 60% van de opwekking direct in het elektriciteitsnet, opgaat om later weer afgenomen te worden.

Vergelijk concurrerende offertes