Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu subsidie 2023

Een thuisaccu is de ideale manier om de opgewekte stroom van je zonnepanelen op te slaan, maar het blijft een behoorlijke investering. Is het mogelijk om een thuisaccu subsidie aan te vragen in Nederland en in België? En zo ja, hoe vraag je die subsidie aan en hoe hoog zijn de premiebedragen? Lees het hier!

Ga snel naar:
Thuisaccu subsidie Nederland
Thuisaccu subsidie België
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Thuisaccu subsidie 2023: verschil tussen Nederland en België?

Op dit moment is een subsidie voor thuisaccu’s alleen beschikbaar in België en zijn ze om deze reden daar ook het populairst. Een kort overzicht van de situatie in beide landen:

 • Nederland: vanwege de afschaffing van de salderingsregeling en de stijgende energieprijzen is het steeds interessanter om een thuisaccu te laten plaatsen, maar voorlopig is er nog geen subsidie in Nederland. Verschillende partijen pleiten hier wél voor (Energy Storage). De kans bestaat dus dat zo’n thuisaccu subsidie nog het licht ziet in de toekomst.
 • België: de verkoop van thuisaccu’s zit in België sterk in de lift vanwege de hoge energieprijzen, de afschaffing van de terugdraaiende teller, de start van het capaciteitstarief, … En natuurlijk door de voordelige premie van netbeheerder Fluvius. Ook deze premie werd echter vervroegd stopgezet door de Vlaamse overheid.

Wil je een thuisaccu en ben je benieuwd naar mogelijke subsidies? Vraag advies aan een erkende installateur via onze gratis offerteservice.

thuisaccu subsidie 2022

 

Thuisaccu subsidie Nederland

Het is nu nog niet mogelijk om een thuisaccu subsidie aan te vragen in Nederland. Toch is zo’n batterij steeds interessanter, zelfs zonder een financiële tegemoetkoming. Waarom is het zo belangrijk om je zelfverbruik van groene stroom te verhogen met een thuisaccu? Een overzicht:

 

1. Stijgende energieprijzen

Anno stijgen energieprijzen enorm hard en is het belangrijker dan ooit om zuinig om te gaan met stroom en gas. Zou je nu dus kiezen voor een thuisaccu? Dan zou je deze relatief snel terugverdienen, ook zonder subsidie. Dankzij zo’n batterij moet je namelijk nog veel minder stroom van het net halen.

Je energierekening verlagen met een thuisaccu? Kom vrijblijvend in contact met erkende installateurs in je buurt voor advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

 

2. Afbouw salderingsregeling

Heb je zonnepanelen en wek je meer elektriciteit op dan je nodig hebt? Dan kan je die overtollige stroom terugleveren aan het net voor de geldende stroomprijs. Veel mensen doen dit dus ook, met een overbelast elektriciteitsnet als gevolg. Om deze reden wordt deze salderingsregeling tussen 2025 – 2031 geleidelijk afgebouwd. En daarom zal het eigen verbruik of de opslag met een thuisaccu steeds aantrekkelijker zijn. De percentages van de salderingsregeling op een rij:

KalenderjaarTe salderen hoeveelheid kWh
202564 %
202664 %
202755 %
202846 %
202937 %
203028 %
20310 %

 


Thuisaccu subsidie België

In Vlaanderen kom je mogelijk in aanmerking voor een premie van netbeheerder Fluvius als je een thuisbatterij laat plaatsen. Hoe vraag je deze premie aan en op welk bedrag mag je rekenen? Hieronder zetten we de belangrijkste feiten en cijfers op een rij.

 

LET OP: thuisbatterij premie versneld stopgezet!

In december 2022 besloot de Vlaamse regering om de thuisbatterij premie vervroegd stop te zetten in 2023. Dat wil zeggen dat je de premie enkel nog kan aanvragen voor thuisbatterijen met een keuringsattest van vóór 31 maart 2023. Je hebt daarvoor max. 9 maanden de tijd. Na 31 december 2023 kan je dus geen aanvragen meer indienen.

Gespecialiseerd vakman nodig? Kom in contact met een professional actief in je regio via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

 

Premiebedrag thuisaccu

De hoogte van de thuisbatterij subsidie is afhankelijk van de opslagcapaciteit en wanneer je de aanvraag indient. Het premiebedrag is in ieder geval nooit hoger dan 40% van de factuur, incl. btw. Een overzicht:

Totale opslagcapaciteit20222023
0 - 4 kWh€ 225 per kWh€ 150 per kWh
4 - 6 kWh€ 187,50 per kWh€ 125 per kWh
6 - 9 kWh€ 150 per kWh€ 125 per kWh
vanaf 9 kWh€ 150 per kWh€ 125 per kWh
Max. per thuisaccu€ 1.725€ 850

 

Belangrijke voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de thuisaccu subsidie in 2023:

 • Vakman inschakelen: je moet altijd een erkend elektrotechnisch installateur inschakelen om de thuisaccu te laten plaatsen. Contacteer zulke vakmensen via onze gratis offerteservice!
 • Alleen voor natuurlijke personen: de premie is alleen bedoeld voor particulieren, zelfstandigen, … Als organisatie of vennootschap maak je dus geen kans op de vergoeding.
 • Installatie: de premie vraag je aan voor een decentrale thuisbatterij met een digitale meter, twee-richtingsinterface, … Echter mag het geen loodbatterij zijn en kies je dus voor lithium-ion of zoutwater thuisaccu’s. Daarnaast moet je al zonnepanelen hebben met max. 10 kW aan vermogen.
 • Keuren en aanmelden bij Fluvius: na plaatsing moet je de thuisaccu laten keuren (volgens AREI-normen) en laten aanmelden bij Fluvius. Vervolgens moet deze minstens 10 jaar aangesloten blijven op het elektriciteitsdistributienet.

 

Hoe aanvragen?

Welke stappen onderneem je als je een subsidie wil voor een thuisaccu bij je zonnepanelen? Een kort overzicht:

 1. Thuisaccu laten plaatsen: eerst laat je de thuisaccu installeren door een erkende installateur. Eenmaal afgerond laat je de batterij keuren en aanmelden bij Fluvius.
 2. Documenten verzamelen: vervolgens verzamel je alle belangrijke documenten voor je subsidie-aanvraag. Hierbij gaat het om kopieën van facturen, het keuringsbewijs, de verklaring van de elektrotechnisch installateur, … Voor een complete lijst met documenten vraag je best advies aan een vakman.
 3. Online aanvraag indienen: de aanvraag zelf verloopt via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Doe dit in ieder geval binnen de 6 maanden na plaatsing. Na goedkeuring ontvang je een e-mail met bevestiging. Je krijgt de premie dan na uiterlijk 2 maanden uitbetaald.

 

TIP: laat je begeleiden door een erkende installateur

Wil je een thuisaccu laten plaatsen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden qua subsidies? Laat je dan begeleiden door een erkende thuisbatterij installateur. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en kom in contact met vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs