Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu subsidie 2024

Een thuisaccu is de ideale manier om de opgewekte stroom van je zonnepanelen op te slaan, maar het blijft een behoorlijke investering. Is het mogelijk om een thuisaccu subsidie aan te vragen in Nederland en in België? En zo ja, hoe vraag je die subsidie aan en hoe hoog zijn de premiebedragen? Lees het hier!

Ga snel naar:
Thuisaccu subsidie Nederland
Thuisaccu subsidie België
Vraag gratis je offertes aan

 

Thuisaccu subsidie 2024: verschil tussen Nederland en België?

Een kort overzicht van de situatie in beide landen:

  • Nederland: vanwege de afbouw van de salderingsregeling en de stijgende energieprijzen is het steeds interessanter om een thuisaccu te laten plaatsen, maar voorlopig is er nog geen subsidie in Nederland. Het is wél mogelijk om de btw op een thuisaccu volledig terug te vragen bij de Belastingdienst. Een korting van maar liefst 21% dus en een flinke financiële meevaller!
  • België: thuisaccu’s zijn al lang erg populair in België vanwege de hoge energieprijzen, de afschaffing van de terugdraaiende teller, de start van het capaciteitstarief, … En natuurlijk door de voordelige premie van netbeheerder Fluvius. Deze is nu echter vervroegd stopgezet en is sinds 1 januari 2024 niet meer beschikbaar.

Wil je een thuisaccu en ben je benieuwd naar mogelijke subsidies? Vraag advies aan een erkende installateur via onze gratis offerteservice.

thuisaccu subsidie 2022

 

Thuisaccu subsidie Nederland

Het is nu nog niet mogelijk om een thuisaccu subsidie aan te vragen in Nederland. Toch is zo’n batterij steeds interessanter, zelfs zonder subsidie. Waarom is het zo belangrijk om je zelfverbruik van groene stroom te verhogen met een thuisaccu? Een overzicht:

 

1. Hoge energieprijzen

De energieprijzen stijgen niet meer zo explosief als in 2022, maar zijn nog steeds relatief hoog. Het blijft dus belangrijk om zuinig om te gaan met stroom. Zou je nu dus kiezen voor een thuisaccu? Dan zou je deze snel terugverdienen, ook zonder subsidie. Dankzij zo’n batterij moet je namelijk nog veel minder stroom van het net halen.

Je energierekening verlagen met een thuisaccu? Kom vrijblijvend in contact met erkende installateurs in je buurt voor advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

 

TIP: vraag de btw op je thuisaccu terug bij de Belastingdienst

Een landelijke subsidie voor thuisbatterijen is er voorlopig niet, maar je kan rekenen op een ander financieel voordeel. Het is namelijk mogelijk om de btw op een thuisaccu terug te krijgen van de Belastingdienst. Dat betekent dus een korting van 21%. Op die manier is zo’n accu nog rendabeler.

Een thuisaccu kopen aan 0% btw? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden, de aanvraag bij de Belastingdienst, … Ontvang gratis advies!

 

2. Afbouw salderingsregeling

Heb je zonnepanelen en wek je meer elektriciteit op dan je nodig hebt? Dan kan je die overtollige stroom terugleveren aan het net voor de geldende stroomprijs. Dit doen nu eigenlijk te veel mensen, met een overbelast elektriciteitsnet als gevolg. Om deze reden wordt deze salderingsregeling tussen 2025 – 2031 geleidelijk afgebouwd. En daarom zal het eigen verbruik of de opslag met een thuisaccu steeds aantrekkelijker zijn. De percentages van de salderingsregeling op een rij:

KalenderjaarTe salderen hoeveelheid kWh
202564 %
202664 %
202755 %
202846 %
202937 %
203028 %
20310 %

Thuisaccu subsidie België

In Vlaanderen kon je voor een thuisaccu eerst nog een aantrekkelijke premie aanvragen bij netbeheerder Fluvius, maar die is nu definitief stopgezet sinds 1 januari 2024. Hierdoor is een thuisaccu in Vlaanderen wat minder aantrekkelijk dan voorheen.

Betekent dit dat een thuisaccu helemaal geen interessante investering meer is? Nee! Er zijn nog meer dan genoeg goede redenen om zo’n accu te laten plaatsen. Een kort rijtje:

  • Lagere energierekening: heb je zonnepanelen, dan kan je met een thuisaccu meer van je opgewekte zonnestroom zelf gebruiken. Dit is in essentie gratis stroom, en dus een stuk voordeliger dan het afnemen van netstroom!
  • Beter voor het milieu: met een thuisaccu maak je efficiënter gebruik van je zonnepanelen én neem je minder netstroom af. Vooral dat laatste is beter voor het milieu dan je zou denken. Netstroom wordt namelijk nog vaak opgewekt met behulp van gas.
  • Afnemende terugverdientijd: thuisaccu’s zijn steeds goedkoper te produceren, waardoor de aanschafprijs ook daalt. Het gevolg is dat je zo’n installatie steeds sneller terugverdient. Hoe snel? Dat is afhankelijk van je verbruik, hoeveel groene stroom je opwekt met je zonnepanelen, …
  • Beschermd tegen stroomstoringen: een thuisaccu is in essentie een eigen opslag voor stroom, die je volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan laten functioneren. Is er dus een grote stroomstoring en ben je nog voor een deel afhankelijk van het net? Dan heb je met een thuisaccu een noodvoorraad om uit te putten.

 

TIP: laat je begeleiden door een erkende installateur

Wil je een thuisaccu laten plaatsen en ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Laat je dan begeleiden door een erkende thuisbatterij installateur. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en kom in contact met vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs