Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu aansluiten

Een thuisaccu aansluiten is een complexe klus die je over het algemeen aan een erkende installateur overlaat. Daarnaast zijn er bepaalde handelingen die je nooit zelf mag verrichten. Wat omvat het precieze plaatsingsproces van een thuisbatterij en welke stappen zijn er? Dit én meer lees je hier!

 

Hoe thuisaccu aansluiten?

STAP 1: vakspecialist inschakelen
STAP 2: installatie samenstellen
STAP 3: locatie kiezen
STAP 4: thuisaccu aansluiten en programmeren

Wil je een thuisaccu kopen en laten plaatsen door een installateur? Kom gratis en vrijblijvend in contact met 2 à 3 erkende vakspecialisten via de offerteservice van Solvari. Start je aanvraag hier.

aansluiting thuisaccu

 

STAP 1: vakspecialist inschakelen

Zelf je thuisaccu aansluiten is technisch gezien mogelijk, maar niet aan te raden. Dit komt door de complexiteit van de klus en de benodigde ervaring op vlak van elektrotechniek. Je kan daarom beter een ervaren vakspecialist inschakelen. Met zo’n erkende installateur profiteer je van de volgende voordelen:

  • Gericht advies: wat zijn de beste thuisaccu’s voor jouw woonsituatie? Hoe maak je een thuisaccu rendabel? En hoeveel opslagcapaciteit heb je precies nodig? Een erkende installateur kan je een passend antwoord geven op al je vragen.
  • Correcte installatie: met jaren aan ervaring op zak weet een installateur als geen ander hoe je thuisbatterijen correct plaatst, aansluit en programmeert.
  • Kwalitatieve materialen: laat je een specialist je thuisaccu aansluiten? Dan ben je zeker van een hoogwaardig thuisbatterij merk en kwalitatieve materialen. Dat biedt de beste garantie op een optimale werking en een lange levensduur van je hele systeem.

 

STAP 2: installatie samenstellen

Heb je de juiste vakspecialist gevonden? Dan is het tijd om de aparte onderdelen van de thuisaccu installatie te kiezen. Hou hierbij rekening met je woonsituatie, persoonlijke wensen en budget. Het gaat concreet om de volgende onderdelen:

 

1. Thuisaccu

Ten eerste kies je natuurlijk de thuisaccu zelf. Maar hoe vind je de juiste? De belangrijkste factoren (los van de prijs) zijn de capaciteit, het rendement en de levensduur. Een kort overzicht:

  • De capaciteit: hierbij gaat het om de hoeveelheid stroom die de thuisaccu kan opslaan. Kies altijd een thuisaccu die precies past bij je elektriciteitsverbruik. Want hoe hoger de capaciteit van de thuisaccu, hoe hoger de kostprijs.
  • Het rendement: een thuisbatterij gebruikt zelf ook stroom en dus zal er altijd een verschil zijn tussen hoeveel energie je opslaat en hoeveel je er weer uit haalt. Sommige thuisaccu’s zijn hier beter in dan andere. Zo zijn er modellen met een rendement van tot wel 99%, maar zijn er ook zeker systemen die minder opleveren.
  • De levensduur: thuisaccu’s gaan steeds langer mee, maar die levensduur varieert wel per merk, type thuisaccu, … De gemiddelde hoeveelheid laad- en ontlaadcycli ligt nu tussen 3.000 à 5.000. Hierbij kan je rekening houden met 1 complete laadcyclus per dag.
  • Het merk: er zijn ondertussen vele merken die thuisbatterijen produceren. Denk bv. aan Tesla, LG, SolarWatt, … Geen enkele van hun producten is precies hetzelfde, en dus is het belangrijk om goed te vergelijken. Zo variëren ze qua capaciteit, rendement, plaatsing en extra functionaliteiten. Een installateur kan je hier meer gerichte informatie over geven. Vraag advies aan een expert.

 

2. Bidirectionele omvormer

De omvormer maakt het mogelijk om opgewekte gelijkstroom van zonnepanelen om te zetten in wisselstroom voor al je elektrische apparaten. Normaal gesproken is dit puur eenrichtingsverkeer, maar dit kan niet met een thuisaccu. Dan heb je dus een bidirectionele omvormer nodig die ook de energiestroom van en naar je thuisaccu kan organiseren.

 

3. Zonnepanelen

Laat je een thuisaccu aansluiten en wil je deze zo duurzaam mogelijk maken? Dan moet je deze combineren met zonnepanelen om efficiënt zonne-energie op te slaan en te gebruiken. Heb je al zonnepanelen? Dan is je huidige omvormer allicht niet geschikt voor je nieuwe thuisbatterij. Hier heb je een extra bidirectionele omvormer voor nodig.

 

Op zoek naar advies over thuisaccu’s? Vergelijk offertes!

Weet je niet zeker wat de beste thuisaccu is voor jou? Of twijfel je nog tussen een aantal verschillende merken? Een ervaren installateur helpt je om de juiste knopen door te hakken. Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met een of meerdere ervaren experts actief in je buurt. Vind jouw thuisaccu installateur.

 

STAP 3: thuisaccu locatie kiezen

Een installateur kiest altijd voor een droge en koele plek om de thuisaccu aan te sluiten, zoals een garage of opslagruimte. Daarnaast moet er genoeg plaats zijn. Een gemiddelde thuisbatterij weegt zo’n 75 kg en neemt ongeveer 1 m² in beslag, maar dit varieert afhankelijk van de capaciteit en per fabrikant. Zo zijn er ook wandmodellen die veel kleiner zijn en minder wegen.

thuisaccu aansluiten

 

STAP 4: thuisaccu aansluiten en programmeren

Een gecertificeerde installateur heeft gemiddeld 1 dag nodig om een thuisaccu correct aan te sluiten. Hiervoor moet hij doorgaans nieuwe bekabeling aanleggen. Een overzicht van de belangrijkste stappen:

  1. Thuisaccu aansluiten op zekeringskast

    Samen met de omvormer sluit de installateur de thuisaccu aan op je zekeringskast. Hierbij is nieuwe bekabeling nodig. Daarom ben je verplicht om samen te werken met een erkende vakspecialist voor deze klus.

  2. Omschakelrelais installeren

    Na de aansluiting op de zekeringskast installeert de specialist een omschakelrelais. Zo kan er automatisch worden gewisseld tussen elektriciteit van je thuisaccu en van het net. Dit is cruciaal in geval van storingen. Zo kom je nooit zonder elektriciteit te zitten.

  3. Thuisaccu instellen

    Ten slotte kan je nog allerlei instellingen in de thuisaccu aanpassen. Denk aan de ideale tijdstippen voor op- en ontladen, het inschakelen van een mobiele app, …

Wil je een nieuwe thuisaccu aansluiten? Kies dan zeker voor een erkende installateur. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en profiteer zo van gericht advies en prijzen op maat. Je moet alleen het onderstaande formulier invullen:

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs