Thuisaccu installeren
Een zonnepanelen-installatie is perfect te combineren met een thuisaccu. Hiermee maak je het mogelijk om de groene stroom van je zonnepanelen op te slaan, zodat je deze kan inzetten wanneer de zon niet schijnt. Hoe kan je een thuisaccu installeren? Uit welke onderdelen bestaat zo’n systeem en hoe sluit je alles aan? Dit én meer lees je hier!
Hoe thuisaccu installeren?
1. Voorbereiding
2. Locatie bepalen
3. Thuisaccu installeren en aansluiten
4. Thuisaccu programmerenInteresse in een thuisaccu? Laat je adviseren door een specialist via onze gratis offerteservice.
1. Voorbereiding
Voor een installateur kan bepalen wat de beste thuisaccu installatie is, komt hij langs voor een oriënterend gesprek. Hier bespreek je jouw wensen, woonsituatie, budget, … Op basis hiervan stelt de specialist dan een offerte op maat op, met een uitgebreide beschrijving van de benodigde materialen en delen voor je installatie. Een overzicht met de belangrijkste onderdelen van een thuisaccu systeem:
- Thuisaccu zelf: er zijn verschillende uitvoeringen, die je kan onderscheiden op basis van het type batterij (meestal lithium-ion), de opslagcapaciteit en de hoeveelheid laadcycli. De capaciteit varieert, maar doorgaans heb je voor elke kWp aan opgewekte stroom 1 à 1,5 kW aan opslag nodig.
- Bi-directionele omvormer: wil je jouw nieuwe thuisaccu met je zonnepanelen kunnen verbinden? Dan heb je een bi-directionele omvormer nodig. De omvormer die standaard bij zonnepanelen zit is namelijk vaak niet geschikt. Zo’n bi-directionele omvormer zorgt voor tweerichtingsverkeer van stroom tussen je zonnepanelen, je thuisaccu en het net.
- Zonnepanelen installatie: de meeste mensen hebben al zonnepanelen als ze een thuisaccu laten installeren. Dit is de bron van je groene stroom, maar zonder batterij kan je hier alleen van profiteren als de zon schijnt. Mét een thuisaccu sla je overtollige groene stroom op, en gebruik je dit ’s avonds of als de zon een keertje minder aanwezig is.
TIP: stel je thuisaccu installatie samen met een expert!
Er zijn tegenwoordig veel merken die thuisaccu’s aanbieden, met veel variatie qua afmetingen, functionaliteiten, opslagcapaciteit en levensduur. Daarnaast moet deze batterij perfect zijn afgestemd op jouw huidige zonnepanelen-installatie. Voor een optimaal eindresultaat vertrouw je dus best op een thuisaccu-expert.
TIP: via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met 2 à 3 erkende installateurs actief in je regio. Laat je thuisaccu installeren door een specialist.
2. Locatie bepalen
Heb je vastgesteld welke thuisaccu je laat installeren? Dan moet je nog bepalen wáár je deze best plaatst. De ideale locatie is afhankelijk van hoe groot de batterij is, of hij geschikt is voor buiten, … Meestal kiest een vakspecialist voor een koele en droge plek (zoals je garage), waar minstens 1 m² aan beschikbare ruimte is. Laat je de thuisaccu aan een muur bevestigen? Dan moet deze in ieder geval 75 kg kunnen dragen.
3. Thuisaccu installeren en aansluiten
Wat komt er kijken bij het installatieproces van een thuisaccu, en kan je dit zelf? Theoretisch gezien mag je zelf een thuisaccu installeren, maar dan moet je wel veel kennis en ervaring hebben op gebied van elektrotechniek. Daarnaast heb je voor de bekabeling wél altijd een elektricien nodig. In de meeste gevallen kies je dus eerder voor een erkende elektricien. Hieronder de belangrijkste stappen die zo’n vakman volgt:
-
Thuisaccu aansluiten op zekeringskast
Eerst sluit de vakman je thuisaccu via de bi-directionele omvormer aan op je zekeringskast. De omvormer zal de opgewekte gelijkstroom omzetten in wisselstroom, zodat deze bruikbaar wordt voor je accu.
-
Omschakelrelais installeren
Dan installeert de elektricien een omschakelrelais. Die maakt het mogelijk om te schakelen tussen elektriciteit van het net en elektriciteit van je thuisaccu. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten tijdens een storing, lever je niet onnodig veel stroom terug aan het net, …
-
Bekabeling aanleggen
Ten slotte zet de installateur de stroom in huis uit en sluit hij de gehele installatie incl. laadregelaar (optioneel) aan op het hoofdcircuit in je huis. Dit is een gevaarlijke klus die je nooit zelf mag uitvoeren.
LET OP: alleen als je een erkende elektricien bent, mag je de thuisaccu-installatie helemaal zelf plaatsen. Is dit niet het geval? Dan moet je dus vroeg of laat vakmensen en hun offertes vergelijken. Via onze online offerteservice vind je snel zo’n installateur voor jouw project. Start je aanvraag hier.
4. Thuisaccu programmeren
Is de installatie van je thuisaccu afgerond? Dan is het tijd om deze in te stellen aan de hand van jouw wensen, verbruik, … Een aantal aandachtspunten op een rij:
- Wanneer op- en ontladen: je kan de tijdstippen bepalen waarop je thuisaccu op- en ontlaadt. Hou hierbij rekening met de tijdstippen waarop stroom het goedkoopst is.
- Noodvoorziening: valt de stroom in je buurt uit, dan kan je thuisaccu bijspringen zodat je niet zonder elektriciteit komt te zitten. Doorgaans heeft een accu genoeg stroom voor 1 dag.
- Mobiele app: ook hebben de meeste thuisaccu’s een mobiele app. Hierop kan je dan meerdere instellingen wijzigen, en de accu zo afstellen op basis van jouw woonsituatie, verbruik, … Ook krijg je een duidelijk overzicht van de functionaliteiten en dagelijkse werking van de accu.
Hulp nodig bij je thuisaccu installeren? Vergelijk offertes!
Heb je interesse in een thuisaccu voor je zonnepanelen-installatie, maar weet je niet welke je nodig hebt? Laat de thuisaccu dan installeren door een erkende specialist. Zo geniet je van een correcte uitvoering, de juiste thuisaccu en een eerlijke prijs. Overtuigd? Start je aanvraag dan via het offerteformulier hieronder: