Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu systeem

Niet alleen de hoge energieprijzen, maar ook de introductie van de digitale meter (België) of de afbouw van de salderingsregeling (Nederland) doen de populariteit van een thuisaccu toenemen. Denk je eraan om zelf een thuisbatterij te plaatsen? Dan ontdek je hier hoe een thuisaccu systeem is opgebouwd, wat de kostprijs is en welke factoren je keuze bepalen.

Ga snel naar:
Waaruit bestaat een thuisaccu systeem?
Belangrijke aandachtspunten
Thuisaccu systeem prijzen
Waarom een installateur inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer investeren in een thuisaccu systeem?

Dankzij een thuisbatterij sla je eenvoudig groene stroom op die je later op de dag kan gebruiken. Daardoor verhoogt je zelfconsumptie aanzienlijk (tot wel 70%).  In welke situaties is zo’n thuisaccu systeem een goede investering?

 • Wanneer je grootverbruikers in huis hebt ⇒ Beschik je over een elektrische wagen met laadpaal? Heb je een centrale verwarmingsinstallatie met een warmtepomp? Of verwarm je je zwembad met een zonneboiler? Dan spreken we over elektrische grootverbruikers.
 • Bij een laag zelfverbruik ⇒ Ben je weinig thuis overdag? Maar je hebt wel een vrij hoge energie opbrengst van je zonnepanelen? Haal dan het meeste uit je installatie en sla je zonnestroom op in een thuisbatterij. Zo kan je je eigen energie ten volle benutten tijdens de piekmomenten.
 • Als je al over een digitale meter beschikt ⇒ De afschaffing van de terugdraaiende teller hoeft geen ramp te zijn. De combinatie van zonnepanelen met een kwalitatieve thuisbatterij helpt je om je energieverbruik zelf in handen te nemen. Het resultaat is een mooie besparing op je energiefactuur.

Geïnteresseerd in een thuisaccu systeem? Neem dan zeker contact op met een gecertificeerd installateur. Hij helpt je graag verder en informeert je over de mogelijkheden. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

Waaruit bestaat een thuisaccu systeem?

Wil je een thuisaccu plaatsen? Dan ben je wellicht benieuwd uit welke onderdelen zo’n installatie bestaat. Een overzicht:

 • Opslagbatterij: dit is de accu of de voedingsmodule zelf. Die bestaat doorgaans uit lithium-ion of lithium-polymeer. Deze staat in voor de juiste aansturing van de elektriciteit. Bij modulaire systemen kan je verschillende voedingsmodules bovenop elkaar stapelen om meer opslagcapaciteit te bekomen.
 • Elektronisch regelsysteem: dit meetsysteem zorgt ervoor dat de batterij automatisch kan werken. Zo verloopt het verbruik en de opslag van energie zo efficiënt mogelijk.
 • (Geïntegreerde) omvormer: de batterijomvormer is verbonden met de elektriciteitskast, de zonnepanelen en de thuisbatterij. Zo kan die via de elektriciteitskast de stroom van je zonnepanelen of thuisaccu naar de woning brengen. Andersom kan de omvormer ook stroom van het net halen om op te slaan.
 • Koelsysteem: het ingebouwde koelsysteem voorkomt dat je batterij oververhit raakt. Toch plaats je je installatie veiligheidshalve beter in een droge, koele omgeving.

BELANGRIJK: doorgaans maakt je batterij deel uit van je zonnepanelen installatie. Ook hier heb je een volledig systeem waarvan de werking van elk individueel element op elkaar is afgestemd. Een correcte samenwerking tussen de systemen onderling is een kolfje naar de hand van je installateur.

 

Aandachtspunten bij aanschaf thuis accu systeem

Thuis accu systeem

 

AANDACHTSPUNT 1: welk type thuisbatterij moet ik kiezen?

De 1e keuze die je maakt, is die voor een specifiek type thuisbatterij. Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar:

 • Een lithium-ion batterij is dankzij z’n uitstekende prijs-kwaliteitverhouding de meest gekozen oplossing voor gezinswoningen. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit kan je genieten van een groot aantal laadcycli, wat de levensduur positief beïnvloedt.
 • Zoutwaterbatterijen zijn de meest milieuvriendelijke keuze. Dit type is volledig recycleerbaar, heeft de langste levensduur en kan helemaal op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.
 • Als laatste hebben we een loodzuurbatterij. Dit type stroomopslag is het goedkoopst. Een nadeel echter is dat het een grote, zware batterij is die minder diep kan ontladen dan de andere soorten.

BELANGRIJK: heb je besloten welk type batterij het meest geschikt is voor jouw situatie? Sta dan ook even stil bij de vraag of je de capaciteit later nog wil uitbreiden of niet. Kies in dit geval voor een modulaire batterij. Daarnaast speelt ook het merk een belangrijke rol in je keuze. Een installateur vertelt je hier graag meer over.

 

AANDACHTSPUNT 2: welke omvormer is het meest geschikt voor mijn systeem?

De omvormer is het kloppend hart van je thuisaccu installatie. Die zet de gelijkstroom van het elektriciteitsnet of de zonnepanelen om naar bruikbare wisselstroom. Welke omvormer je kiest, hangt af van de volgende scenario’s:

 • Ik heb al zonnepanelen: een zonnepanelen installatie beschikt al over een omvormer. In de meeste gevallen is deze niet compatibel met een thuisbatterij. In deze situatie moet je dus een aangepaste batterijomvormer plaatsen of je omvormer vervangen door een nieuw bidirectioneel exemplaar.
 • Ik heb (nog) geen zonnepanelen: in deze situatie is een bidirectionele of hybride omvormer de beste keuze. Deze fungeert als omvormer voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij, wat goedkoper en makkelijker is dan 2 afzonderlijke omvormers te plaatsen.

BELANGRIJK: combineer je zonnepanelen met batterij opslag. Zo heb je de perfecte combinatie in handen om energiezuiniger en duurzamer te leven. Heb je nog geen zonnepanelen? Weet dan dat de meeste thuisbatterij experts ook zonnepanelen plaatsen. Bespreek dus zeker de mogelijkheden met een installateur.

 

AANDACHTSPUNT 3: wat is de kwaliteit van mijn thuisbatterij?

De kwaliteit van je thuisbatterij hangt vooral af van 3 factoren: de capaciteit, de levensduur en het rendement. Een korte uiteenzetting:

 • De ideale capaciteit (in kWh) van je batterij hangt af van 3 elementen: het vermogen van je zonnepanelen installatie, je stroomverbruik en het merk van je batterij. Thuisbatterijen hebben een gemiddeld vermogen tussen de 2 à 10 kWh.
 • Gemiddeld gaat een thuisbatterij 10 à 20 jaar mee. De actuele levensduur hangt nauw samen met het aantal laadcycli. Kwalitatieve batterijen hebben 5.000 à 10.000 cycli. Dit heeft natuurlijk ook een invloed op de prijs van je thuisaccu.
 • Ten slotte is ook het rendement van je accu belangrijk in het bepalen van de productkwaliteit. Dit is sterk afhankelijk van het type accu. Het rendement van een batterij ligt tussen de 70 à 95%. Lithium-ion batterijen hebben bijvoorbeeld een rendement van 95%.

TIP: wil je gegarandeerd de meest kwalitatieve keuze maken? Neem dan een gecertificeerd installateur in de arm. Hij helpt je graag verder en kiest het beste thuisaccu systeem voor jouw woonsituatie en stroomconsumptie. Ontmoet gratis specialisten uit jouw regio.

 

AANDACHTSPUNT 4: hoeveel ruimte heb ik ter beschikking?

Thuisbatterijen bestaan in verschillende formaten. Doorgaans zijn ze tussen de 40 à 100 cm hoog. Even belangrijk is het gewicht. Doorgaans geldt: hoe hoger de capaciteit, hoe zwaarder de batterij. Specifieke modellen kunnen tot 120 kilo wegen. Hou er dus rekening mee dat je kiest voor een muur die dit gewicht kan dragen. Een batterij plaats je het best in een koele, droge ruimte als de berging of de garage. Er moet voldoende luchtstroom en verkoeling zijn, zodat je batterij niet oververhit geraakt.

 

Zorg voor een correct gedimensioneerd systeem!

Het is van groot belang dat je een thuisbatterij laat plaatsen met de juiste capaciteit. Dat kan je achterhalen door per kWp van je zonnepanelen een accucapaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Produceren je panelen bv. 4 kWp per jaar (4.000 Wp)? Dan kies je best voor een batterij van 4 à 6 kWh. Een batterij die niet correct gedimensioneerd is, zal niet de gewenste resultaten leveren.

Laat je adviseren door een installateur: wil je verzekerd zijn van een thuisbatterij systeem op maat van jouw situatie? Neem dan contact op met een gecertificeerd professional via onze gratis offertedienst.

 

Prijs thuis accu systeem

De prijs van een thuisaccu is vooral afhankelijk van de kwaliteit van je batterij (capaciteit, rendement & aantal laadcycli) en het merk. Beschikt je batterij bovendien niet over een geïntegreerde omvormer? Dan kan het zijn dat je zelf een extra omvormer moet aankopen. Een overzicht van de kosten:

Onderdeel thuisaccu systeemPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Thuisaccu 3 kWh€ 4.000
Thuisaccu 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisaccu 14 kWh€ 10.000
(Extra) omvormer€ 500 à € 3.000

LET OP: dit zijn richtprijzen voor een thuisaccu. Ben je benieuwd naar de exacte kostprijs voor een eigen systeem? Neem dan contact op met een professional voor adviezen en prijzen op maat.

 

thuisaccu systeem

 

Waarom een erkende installateur inschakelen?

De installatie van een thuisbatterij vertrouw je beter toe aan een gecertificeerd installateur. Wil je zelf aan de slag? Dan moet je een behoorlijke voorkennis hebben van elektriciteitswerken. Dankzij de expertise van een vakman ben je zeker van…

 • Thuisbatterij op maat: je installateur neemt uitgebreid de tijd om aandachtig naar jouw situatie te kijken. Hij houdt o.a. rekening met de volgende vragen: Wat is je huidige stroomproductie? Hoe verhoudt deze zich ten opzichte van je verbruik? Wat is het vermogen van je zonnepanelen installatie? Op basis daarvan kiest deze dan een thuisaccu met de juiste specificaties voor jouw situatie.
 • Kwalitatief systeem: een installateur weet precies welk merk het meest geschikt is om aan jouw energienoden te beantwoorden. Heb jij specifieke merkvoorkeuren? Dan gaat hij op zoek naar de beste oplossing binnen jouw budget.
 • Professionele plaatsing: een installateur plaatst je thuisbatterij volgens de kneepjes van het vak. Hij staat garant voor een correcte koppeling met je zonnepanelen, een juiste dimensionering, …
 • Service na verkoop: merk je op dat je batterij minder goed presteert? Of vermoed je een defect aan je systeem? Dan staat je installateur voor je klaar.

BELANGRIJK: in België en Nederland moet je na de installatie je nieuwe thuisbatterij aanmelden bij de netbeheerder. Daarnaast is het in België ook verplicht om je installatie te laten keuren door een officiële keuringsinstantie. In Nederland hoeft dit niet.

 

Besparen op je thuisaccu systeem? Vergelijk offertes!

Vergelijk je verschillende professionals met elkaar? Dan kan je prijzen naast elkaar leggen en zo geld uitsparen. Via onze offertedienst brengen wij je gratis in contact met 2 à 3 erkende installateurs actief in je regio. Na een uitgebreid kennismakingsgesprek maken zij een gepersonaliseerde offerte voor je op. Uiteindelijk kies jij met wie jij wil samenwerken.

Gratis installateurs vergelijken? Vul het aanvraagformulier in.

 

FAQ thuisaccu systemen

Hebben we nog niet al jouw vragen over thuisbatterij systemen beantwoord? Voor professioneel advies op maat neem je best contact op met een expert. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over een thuis accu systeem.  • Kies ik voor een éénfasige of driefasige omvormer?
   Driefasige omvormers kan je alleen aansluiten op een driefasig net, terwijl de éénfasige modellen zowel op een één- als een driefasen net kunnen worden aangesloten. Welke je precies kiest, hangt af van je stroomproductie. In het geval van particulieren is een eenfasig model vaak voldoende.


  • Is een thuisaccu systeem interessant zonder zonnepanelen?
   Je kan een thuisbatterij ook zonder zonnepanelen plaatsen, maar dat is niet rendabel. In combinatie met zonnepanelen is een batterij veel slimmer. Hierdoor stijgt je zelfconsumptie van 30% naar 70%, wat een aanzienlijk verschil is.


  • Hoe kan ik de stroom in mijn batterij optimaal gebruiken?

   Het antwoord daarop is het nauwgezet monitoren van je energieconsumptie. Daarnaast is ook een energiemanagementsysteem interessant. Dit is een apparaatje of app waarmee je gericht de stroom van je zonnepanelen kan inzetten. Zo heb je je energieverbruik meer in de hand en kan je deze slim(mer) regelen. Denk maar aan het flexibel opladen van een elektrische wagen, de slimme aansturing van je warmtepomp of de timers van je vaatwas en wasmachine op voorhand instellen.

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs