Thuisaccu zonnepanelen

Beschik je al over zonnepanelen of overweeg je om deze te laten plaatsen? Dan denk je best ook na over een thuisaccu. Met zo’n thuisaccu voor zonnepanelen geniet je op elk moment van de dag van groene stroom, zelfs wanneer de zon niet schijnt. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten thuisaccu’s, wat zulke batterijen gemiddeld kosten en hoe de plaatsing in zijn werk gaat.

Ga snel naar:
Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen
Voordelen thuisaccu zonnepanelen
Prijs thuisaccu zonnepanelen
Plaatsing thuisaccu voor zonnepanelen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werkt een thuisaccu met zonnepanelen?

Een thuisaccu is bedoeld om overtollige groene stroom van zonnepanelen tijdelijk op te slaan, zodat je het meteen kan gebruiken wanneer je het nodig hebt. Zo geniet je de hele dag van gratis, groene stroom. Daarnaast kan je een thuisbatterij ’s nachts opladen met goedkope energie (daltarief). Zo is de accu ook rendabel als het minder zonnig is en je panelen minder goed presteren.

Thuisaccu voor zonnepanelen laten plaatsen? Vergelijk voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

thuisaccu zonnepanelen

 

Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen

Thuisaccu’s komen in verschillende soorten en maten. Hieronder een overzicht van alle opties:

 

1. Lithium-ion thuisaccu

Lithium-ion thuisaccu’s zijn de populairste optie om groene stroom van zonnepanelen op te slaan. Zo zijn deze accu’s licht, hebben ze een grote opslagcapaciteit, een lange levensduur van zo’n 15 à 20 jaar en zijn ze volledig op te laden én te ontladen zonder capaciteitsverlies. Daarnaast bieden meerdere betrouwbare merken deze accu’s aan. Denk aan Tesla, Solarwatt, LG Chem, …

 

2. Zoutwater thuisaccu

Ben je op zoek naar een ecologischer alternatief? Dan kies je voor een zoutwater thuisaccu. Dit is een relatief nieuwe technologie waarbij contact tussen zout en zoet water zorgt voor stroomopwekking. Net als met lithium-ion batterijen geniet je hiermee van een lange levensduur van 20 jaar, op- en ontladen zonder capaciteitsverlies, … Wel moet je er rekening mee houden dat zoutwater thuisaccu’s een stuk zwaarder zijn.

 

3. Loodzuur thuisaccu

Loodzuur thuisaccu’s zijn gebaseerd op oudere technologie en dus een stuk minder rendabel dan moderne alternatieven. Deze batterijen zijn goedkoop in aanschaf, maar ook erg zwaar en niet diep te ontladen zonder capaciteitsverlies. Ook is de levensduur beperkt (8 – 10 jaar) en kan je geen premie aanvragen. Op de lange termijn ben je dus voordeliger uit met een lithium-ion of zoutwater accu.

 

Welk type thuisaccu voor zonnepanelen kies ik best?

Ben je geïnteresseerd in een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen? Dan kies je voor een lithium-ion of zoutwater thuisbatterij. Beide soorten zijn rendabel, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te combineren met een zonnepanelen-installatie. Welke van deze 2 accu’s je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van je woonsituatie en persoonlijke wensen.

Ben je niet zeker welke thuisaccu je moet kopen? Geniet van gericht advies en prijzen op maat van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Voordelen thuisaccu zonnepanelen

Thuisaccu’s zijn goed te combineren met bestaande én nieuwe zonnepanelen-installaties. Hieronder de voornaamste voordelen op een rij:

 • Lagere energierekening: met een thuisaccu kan je ook ’s avonds en ’s nachts gebruik maken van de groene stroom van je zonnepanelen. Op die manier neem je nog minder stroom van het net en verlagen je energiekosten nog meer.
 • Minder afhankelijk van elektriciteitsnet: normaal gesproken gebruik je ’s avonds stroom van het elektriciteitsnet als je alleen zonnepanelen hebt. Met een thuisaccu kan je ook dán profiteren van groene stroom en ben je dus minder afhankelijk van energieleveranciers.
 • Goed voor het milieu: het gebruik van zonnepanelen en een thuisaccu staat gelijk aan minder CO2-uitstoot. Je verbruikt namelijk minder stroom die opgewekt is uit fossiele brandstoffen.
 • Back-up systeem tijdens storingen: valt de stroom uit en is je thuisaccu opgeladen? Dan kan je deze batterij als back-up gebruiken en zullen apparaten in je woning probleemloos blijven functioneren.

 

Prijs thuisaccu zonnepanelen

De prijzen van thuisaccu’s variëren sterk en zijn afhankelijk van de totale opslagcapaciteit, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Doorgaans kan je uitgaan van een richtprijs van € 3.000 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Hieronder een kort overzicht met prijzen op basis van totale capaciteit:

Totale opslagcapaciteitGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. omvormer en plaatsing)
3 kWh€ 3.000
8 kWh€ 5.000 - 8.000
14 kWh€ 10.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

thuisaccu voor zonnepanelen

 

Plaatsing thuisaccu voor zonnepanelen

Hoe gaat de installatie van een thuisaccu in zijn werk? Je kiest er best voor om een thuisbatterij tegelijkertijd met je zonnepanelen installatie te plaatsen, aangezien je voor de meeste bestaande installaties een nieuwe bi-directionele omvormer nodig hebt. Een overzicht met de belangrijkste stappen voor de plaatsing:

 

 1. Oriëntatiegesprek

  Tijdens dit gesprek bespreekt een installateur met jou de belangrijkste factoren voor een thuisaccu op maat. Denk aan de gewenste opslagcapaciteit, de mogelijke locaties om de thuisaccu te installeren, … Op basis hiervan maakt de vakman een inschatting van de verwachte kosten en stelt hij een offerte op.

 2. Bi-directionele omvormer plaatsen

  Eerst zal een bi-directionele omvormer moeten worden geplaatst die geschikt is voor je thuisaccu én zonnepanelen. Omvormers van dit type kunnen namelijk schakelen tussen wisselstroom en gelijkstroom (deze zijn soms al geïntegreerd in bepaalde thuisaccu’s). De meeste zonnepanelen die je apart laat plaatsen, zijn nog niet voorzien van zo’n omvormer.

 3. Thuisaccu installeren

  Een thuisaccu zelf installeert een vakman doorgaans op een paar uur tijd. Laat je de batterij samen met je zonnepanelen plaatsen? Dan gaat de montage het snelst.

 4. Klaarmaken voor gebruik

  Na het plaatsen van de thuisaccu meldt de vakman de batterij aan en doet hij een keuringsverzoek bij een erkend keuringsmechanisme.

Op zoek naar een installateur om een thuisaccu te plaatsen? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 erkende vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Belangrijke aandachtspunten

 • Capaciteit thuisaccu: in het geval van de opslagcapaciteit is meer niet altijd beter. Zo moet je de maximale capaciteit afstemmen op jouw stroomverbruik én het totale vermogen van je zonnepanelen.
 • Omvormer: je omvormer moet bi-directioneel zijn en stem je best af op je specifieke thuisaccu én zonnepanelen-installatie. Standaard omvormers die bij zonnepanelen worden geleverd zijn meestal niet bi-directioneel en dus niet geschikt voor een thuisaccu.
 • Merken: ook al zijn thuisbatterijen nog een relatief nieuwe technologie, zijn er ondertussen vele grote merken die ze aanbieden. Van Samsung en LG Chem tot Hybrid Energy en Kreisel, voor elke woonsituatie is er nu wel een geschikte optie te vinden.
 • Aantal laadcycli: de kostprijs en de levensduur van een thuisaccu is grotendeels afhankelijk van hoe vaak je deze kan op- en ontladen. Goedkopere thuisaccu’s (denk aan loodzuur) hebben minder laadcycli dan moderne en/of duurdere thuisbatterijen.
 • Terugverdientijd: de terugverdientijd is afhankelijk van de aanschafprijs, de hoeveelheid laadcycli, het rendement, of je in aanmerking komt voor een premie, … Gemiddeld ligt de terugverdientijd voor een thuisaccu tussen 10 à 14 jaar.

 

Offertes vergelijken = gericht advies en prijzen op maat

Combineer je zonnepanelen met een nieuwe thuisbatterij? Dan lopen de aanschafkosten snel op. Door voorstellen van vakmensen te vergelijken kan je deze kosten beperken en geniet je van gericht advies en prijzen op maat. Daarnaast kan je zo werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs