Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu zonnepanelen

Beschik je al over zonnepanelen of overweeg je om deze te laten plaatsen? Dan denk je best ook na over een thuisaccu voor zonnepanelen. Dat is een accu om stroom van je zonnepanelen op te slaan. Zo geniet je op elk moment van de dag van groene stroom. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten thuisaccu’s, wat deze batterijen gemiddeld kosten en hoe de plaatsing in zijn werk gaat.

Ga snel naar:
Voordelen thuisaccu zonnepanelen
Soorten thuisaccu’s
Thuisaccu zonnepanelen prijs
Plaatsing van thuisaccu
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werkt een thuisaccu met zonnepanelen?

Met een thuisaccu kan je de overtollige groene stroom van je zonnepanelen tijdelijk opslaan. Elke thuisaccu bevat namelijk een omvormer die weet wanneer stroom naar de batterij moet. Als je zonnepanelen dus meer opbrengen dan je verbruikt, stuurt de omvormer de stroom naar je batterij en laadt die op.

Die stroom kan je dan ’s avonds of ’s nachts gebruiken wanneer er geen zon is. Op die manier moet je bijna geen elektriciteit meer van het net halen. Daarnaast kan je een thuisaccu ’s nachts opladen met goedkope energie (daltarief). Zo is de accu ook rendabel als het minder zonnig is en je panelen minder goed presteren.

Interesse in een thuisaccu voor zonnepanelen? Laat je verder informeren en adviseren door een expert in jouw buurt. Ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat.

thuisaccu zonnepanelen

 

Voordelen thuisaccu zonnepanelen

Thuisaccu’s zijn goed te combineren met bestaande én nieuwe zonnepanelen-installaties. Maar waarom is een thuisbatterij nu een interessante investering? We zetten de voornaamste voordelen op een rij:

 • Lagere energierekening: met een thuisaccu kan je ook ’s avonds en ’s nachts gebruik maken van de groene stroom van je zonnepanelen. Je kan dus meer stroom opslaan thuis, waardoor je minder stroom van het net moet afnemen en je energiekosten dalen.
 • Minder afhankelijk van elektriciteitsnet: normaal gebruik je ’s avonds en ’s nachts stroom van het elektriciteitsnet omdat er dan minder zon is en je zonnepanelen niet voldoende opbrengen. Met een thuisaccu kan je ook dán profiteren van de groene stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben en ben je dus minder afhankelijk van energieleveranciers.
 • Goed voor het milieu: het gebruik van zonnepanelen en een thuisaccu staat gelijk aan minder CO2-uitstoot. Je verbruikt namelijk minder stroom die opgewekt is uit fossiele brandstoffen en meer groene stroom van je zonnepanelen.
 • Back-up systeem tijdens storingen: valt de stroom uit en is je thuisaccu opgeladen? Dan kan je deze batterij als back-up gebruiken en zullen apparaten in je woning probleemloos blijven functioneren. Voorwaarde is wel dat je een bidirectionele omvormer hebt en een tweede aansluiting van de omvormer naar je meterkast.
 • Hoger rendement van je zonnepanelen: door een thuisbatterij te plaatsen, kan je ook meer rendement halen uit je zonnepanelen. Er gaat namelijk minder van je opgewekte stroom naar het net of verloren en je zelfverbruik stijgt.

 

Soorten thuisaccu’s voor zonnepanelen

Accu’s voor zonnepanelen thuis komen in verschillende soorten en maten. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke opties:

 

1. Lithium-ion thuisaccu

Lithium-ion thuisaccu’s zijn de populairste optie om groene stroom van zonnepanelen op te slaan. Deze accu’s zijn licht, hebben een grote opslagcapaciteit, een lange levensduur van zo’n 15 à 20 jaar en zijn volledig op te laden én te ontladen. Meerdere betrouwbare merken bieden deze accu’s aan (Tesla, Solarwatt, LG…)

 

2. Zoutwater thuisaccu

Ben je op zoek naar een ecologischer alternatief? Dan kies je best voor een zoutwater thuisaccu. Dit is een relatief nieuwe technologie waarbij contact tussen zout en zoet water zorgt voor stroomopwekking. Net als met lithium-ion batterijen geniet je hiermee van een lange levensduur van 20 jaar, op- en ontladen zonder capaciteitsverlies… Wel moet je er rekening mee houden dat zoutwater thuisaccu’s een stuk zwaarder zijn.

 

3. Loodzuur thuisaccu

Loodzuur thuisaccu’s zijn gebaseerd op een oudere technologie en dus een stuk minder rendabel dan moderne alternatieven. Deze batterijen zijn goedkoop in aanschaf, maar ook erg zwaar en niet diep te ontladen zonder capaciteitsverlies. Ook is de levensduur beperkt; deze accu’s gaan namelijk gemiddeld maar 8 à 10 jaar mee. Op de lange termijn ben je dus voordeliger af met een lithium-ion of zoutwater accu.

 

Welk type thuisaccu voor zonnepanelen kies ik best?

Ben je geïnteresseerd in een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen? Dan kies je voor een lithium-ion of zoutwater thuisbatterij. Beide soorten zijn rendabel, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te combineren met een zonnepanelen-installatie. Welke van deze 2 accu’s je uiteindelijk best kiest, is afhankelijk van je woonsituatie en persoonlijke wensen.

Ben je niet zeker welke thuisaccu je moet kopen? Geniet van gericht advies en prijzen op maat van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Thuisaccu zonnepanelen prijs

Doorgaans kan je voor een thuisaccu voor zonnepanelen een prijs verwachten van € 3.000 à 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw). De prijzen van thuisaccu’s variëren wel sterk en zijn afhankelijk van de totale opslagcapaciteit, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing… Hieronder een kort overzicht met prijzen op basis van de totale capaciteit van het accu voor je zonnepanelen:

Totale opslagcapaciteitGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. omvormer en plaatsing)
3 kWh€ 3.000
8 kWh€ 5.000 - 8.000
14 kWh€ 10.000

LET OP: bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Ze verschillen niet alleen per project, maar ook van installateur tot installateur. Vergelijk daarom meerdere offertes van installateurs om een doordachte keuze te maken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

thuisaccu voor zonnepanelen

 

Plaatsing thuisaccu voor zonnepanelen

Hoe gaat de installatie van een thuisaccu nu in zijn werk? Je kiest er best voor om een thuisbatterij tegelijkertijd met je zonnepanelen installatie te plaatsen, aangezien je voor de meeste bestaande installaties een nieuwe bi-directionele omvormer nodig hebt. Een overzicht met de belangrijkste stappen voor de plaatsing:

 1. Oriëntatiegesprek

  Tijdens dit gesprek bespreekt een installateur met jou de belangrijkste factoren voor een thuisaccu op maat. Denk aan de gewenste opslagcapaciteit, de mogelijke locaties om de thuisaccu te installeren… Op basis hiervan maakt de installateur een inschatting van de verwachte kosten en stelt deze een offerte op.

 2. Bi-directionele omvormer plaatsen

  Eerst zal de installateur een bi-directionele omvormer moeten plaatsen die geschikt is voor je thuis accu én zonnepanelen. Omvormers van dit type kunnen namelijk schakelen tussen wisselstroom en gelijkstroom (deze zijn soms al geïntegreerd in de thuis accu). De meeste zonnepanelen die je apart laat plaatsen, zijn nog niet voorzien van zo’n omvormer.

 3. Thuisaccu installeren

  De thuisaccu zelf installeert een expert doorgaans op een paar uur tijd. Laat je de batterij samen met je zonnepanelen plaatsen? Dan gaat de montage het snelst.

 4. Klaarmaken voor gebruik

  Na het plaatsen van de thuisaccu meldt de installateur de batterij aan en doet deze een keuringsverzoek bij een erkend keuringsmechanisme.

Wil je zelf zonne-energie opslaan thuis? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van erkende thuisaccu installateurs in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Vind een installateur in de buurt.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over thuis accu’s voor zonnepanelen? Bekijk dan zeker eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Is een thuisaccu voor zonnepanelen rendabel?

  Of een thuisbatterij rendabel is, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. In België is een thuisaccu bv. financieel gezien minder interessant wanneer je nog een terugdraaiende teller hebt. Als je een zonnepaneleninstallatie met een digitale meter hebt, wordt een thuisaccu wel interessanter, aangezien je er dan baat bij hebt om zoveel mogelijk van je opgewekte energie zelf te verbruiken. Wanneer in 2025 alle zonnepaneel eigenaars moeten overschakelen op een digitale meter en de prijzen voor thuisbatterijen misschien nog dalen, zal een thuisaccu dus wel erg interessant zijn.

  Ook in Nederland geldt dat een thuisbatterij in de toekomst waarschijnlijk interessanter zal worden. Nu geldt namelijk nog de salderingsregeling, waarbij zonnepanelen eigenaars een vergoeding krijgen voor het injecteren van overtollige groene stroom op het net. Daardoor worden zonnepanelen financieel nog voordeliger! • Kan ik met een thuisaccu voor zonnepanelen volledig onafhankelijk worden?
  In België en Nederland is het niet mogelijk om 100% onafhankelijk te worden van het net. In de wintermaanden schijnt er namelijk onvoldoende zon om je woning van elektriciteit te voorzien met enkel zelf opgewekte stroom. Je zal tijdens die maanden dus ook nog stroom van het net moeten halen, ook wanneer je zonnepanelen met een thuisbatterij hebt. Met een zonnepanelen thuisaccu kan je voor 60 à 70% onafhankelijk worden van het net.


 • Zijn er subsidies voor zonnepanelen thuisaccu’s beschikbaar?
  Zowel in België als Nederland is het niet meer mogelijk om aanspraak te maken op een subsidies om de prijs voor je zonnepaneel thuisaccu te drukken.


 • Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de aankoop van een thuisaccu?

  Als je een thuisaccu voor zonnepanelen wil kopen en laten installeren, zijn er een paar dingen waar je best op let:

  • Capaciteit thuisaccu: in het geval van de opslagcapaciteit is meer niet altijd beter. Je stemt de maximale capaciteit best af op jouw stroomverbruik én het totale vermogen van je zonnepanelen.
  • Omvormer: je omvormer moet bi-directioneel zijn en stem je best af op je specifieke thuisaccu én zonnepanelen-installatie. Standaard omvormers die bij zonnepanelen worden geleverd zijn meestal niet bi-directioneel en dus niet geschikt voor een thuisaccu.
  • Merken: ook al zijn thuisbatterijen nog een relatief nieuwe technologie, er zijn ondertussen vele grote merken die ze aanbieden. Van Samsung en LG Chem tot Hybrid Energy en Kreisel, voor elke woonsituatie is er nu wel een geschikte optie te vinden.
  • Aantal laadcycli: de kostprijs en de levensduur van een thuisaccu is grotendeels afhankelijk van hoe vaak je deze kan op- en ontladen. Goedkopere thuisaccu’s (denk aan loodzuur) hebben minder laadcycli dan moderne en/of duurdere thuisbatterijen


 • Wat is de terugverdientijd van een thuis accu voor zonnepanelen?
  De terugverdientijd van een thuis accu voor zonnepanelen ligt gemiddeld tussen 10 en 14 jaar. Natuurlijk is die terugverdientijd wel afhankelijk van heel wat factoren zoals de aanschafprijs, de hoeveelheid laadcycli, het rendement, de energieprijzen…


 • Hoeveel stroom van mijn zonnepanelen kan ik opslaan in mijn thuisaccu?

  Hoeveel stroom je kan opslaan in je thuisaccu, hangt af van de capaciteit ervan. Die capaciteit kan variëren van 5 tot 15 of 20 kWh en is best altijd afgestemd op je zonnepaneleninstallatie. Is je capaciteit namelijk te hoog? Dan kan je je accu moeilijk opladen omdat je zonnepanelen onvoldoende stroom produceren. Bij een te kleine capaciteit loop je dan weer het risico dat je te weinig stroom van je zonnepanelen kan opslaan en dat je deze daardoor kwijt bent aan het net.

  Om de geschikte capaciteit te berekenen, kan je elke kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh vermenigvuldigen. Ook een installateur kan voor jou de geschikte capaciteit berekenen. Vul daarom onderstaand offerteformulier in en ontvang advies en offertes op maat:

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs