Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu prijs

Thuisaccu’s worden steeds populairder om de eigen opgewekte stroom op te slaan en optimaal te benutten. Vooral door het afbouwen van de salderingsregeling in Nederland en de invoer van de slimme meter in België worden thuisaccu’s een steeds interessantere investering. Maar hoe zit het met de prijs? In dit artikel lees je meer over de gemiddelde thuisaccu prijs, de prijsbepalers en de rendabiliteit.

Ga snel naar: 
Wat bepaalt de prijs van een thuisaccu?
Hoe thuisaccu prijs drukken?
Is een thuisaccu rendabel?
Veelgestelde vragen thuisaccu prijs
Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs

 

 

Wat kost een thuisaccu gemiddeld in 2023?

De kosten voor een thuisbatterij bedragen gemiddeld € 1.000 per kWh (excl. btw, incl. plaatsing). De totale thuisaccu prijs voor een gemiddeld huishouden ligt daardoor meestal tussen € 3.000 en 11.000. De exacte prijs is afhankelijk van enkele factoren, waaronder de capaciteit. In de tabel hieronder vind je een prijzenoverzicht voor thuisaccu’s met verschillende capaciteiten:

Gemiddeld jaarlijks stroomverbruikVermogen zonnepanelen installatieCapaciteit thuisaccuGemiddelde prijs thuisaccu (excl. btw en incl. plaatsing)
2.000 kWh3 kWp3 à 5 kWh€ 3.000 à 5.000
3.500 kWh4 kWp4 à 6 kWh€ 4.000 à 6.000
4.000 kWh5 kWp5 à 8 kWh€ 5.000 à 8.000
5.000 kWh6 kWp6 à 9 kWh€ 6.000 à 9.000
6.000 kWh7 kWp7 à 11 kWh€ 7.000 à 11.000

Thuisbatterij kopen? Laat je dan bijstaan door een gecertificeerd installateur. Hij stelt je op basis van je verbruik, het vermogen van je zonnepanelen installatie, je budget… de meest geschikte thuisbatterij voor. Kom in contact met professionals actief in je regio.

 

Wat bepaalt de prijs van een thuisaccu?

Er zijn heel wat factoren die een rol spelen in de totale prijs voor een thuisaccu. Het is dan ook een goed idee om op voorhand verschillende thuisaccu’s te vergelijken. Hou daarbij zeker rekening met onderstaande factoren:

 

1. Capaciteit

De capaciteit van een thuisaccu varieert meestal van 2 kWh tot 20 kWh. Hoe groter de capaciteit van je thuisaccu, hoe duurder deze zal zijn. Wat de geschikte thuisaccu capaciteit is voor jou, hangt af van het vermogen van je zonnepanelen installatie en je eigen stroomverbruik. Kies daarom ook altijd een capaciteit die afgestemd is op deze factoren. Voor een gemiddeld huishouden met een zonnepanelen installatie van 4 kWp kies je best een thuisaccu met een capaciteit tussen 4 en 6 kWh.

 

2. Soort thuisaccu

Er zijn 3 soorten thuisaccu’s die je kan kopen: lithium-ion, zoutwater en loodzuur thuisaccu’s. Lithium-ion thuisaccu’s zijn de vaakst voorkomende soort. De prijs is vergelijkbaar met zoutwater thuisaccu’s. Loodzuur thuisbatterijen zijn daarentegen flink wat goedkoper dan lithium-ion en zoutwater batterijen, maar gaan ook minder lang mee, zijn zwaarder en nemen meer plaats in. Daarom worden ze bijna niet meer geplaatst.

 

3. Aantal laad- en ontlaadcycli

Het aantal laad- en ontlaadcycli van een thuisaccu bepaalt ook de levensduur ervan. Met andere woorden, een thuisaccu die vaker kan op- en ontladen, zal ook langer meegaan. Een hoger aantal laad- en ontlaadcycli betekent echter ook een hogere prijs. Door de langere levensduur kan je die hogere prijs wel gemakkelijk terugverdienen.

 

4. Merk

Er zijn heel wat thuisaccu merken waaruit je kan kiezen. Populaire merken zijn Tesla, LG, SolarWatt, Solax en Huawei. Elk merk heeft z’n eigen thuisbatterij modellen met hun verschillende eigenschappen. Sommige merken verkopen hun thuisaccu’s natuurlijk ook tegen een hogere prijs dan andere. Je kan daarom best thuisaccu’s van verschillende merken vergelijken. Hou daarbij zeker ook rekening met bv. de garantie die deze aanbieden of de afmetingen van de thuisbatterij modellen.

 

5. Wel of geen geïntegreerde omvormer

Om de stroom van je zonnepanelen op te slaan in je thuisaccu, heb je een aparte omvormer nodig naast de omvormer van je zonnepanelen installatie. Je kan die omvormer apart kopen en laten plaatsen, maar je kan ook kiezen voor een thuisaccu met een geïntegreerde omvormer. De omvormer is in dat geval dus ingebouwd in je thuisaccu. Uiteraard ligt de prijs voor een thuisaccu met geïntegreerde omvormer hoger, maar je hoeft dan wel geen aparte omvormer meer te kopen en te laten installeren.

 

6. Installatie thuisaccu

Tot slot kunnen de thuisaccu prijzen ook verschillen van installateur tot installateur. Daarom is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Zo kan je meerdere prijzen, maar ook meerdere modellen, merken, soorten, verschillende kostenposten… vergelijken en een doordachte keuze maken. Via onze offerteservice kan je offertes aanvragen bij verschillende experts die actief zijn in jouw buurt.
Vergelijk vrijblijvend offertes van thuisaccu installateurs.

 

thuis accu prijs

 

Hoe thuisaccu prijs drukken?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de kosten voor je thuisaccu zo laag mogelijk te houden. We geven hieronder enkele nuttige tips:

 1. Stem je thuisaccu af op je verbruik & zonnepaneleninstallatie

  Bij de keuze voor een thuisaccu moet je altijd rekening houden met je stroomverbruik en het vermogen van je zonnepanelen installatie. Koop je een thuisbatterij met een te hoge capaciteit? Dan kan je deze moeilijk opladen en betaal je onnodig veel voor je thuisbatterij. Heeft je thuisbatterij een te lage capaciteit? Dan bestaat het risico dat je te weinig stroom kan opslaan en er stroom naar het net gestuurd wordt die je zelf had kunnen gebruiken.

 2. Vergelijk thuisaccu installateurs

  Door verschillende offertes van thuisbatterij installateurs te vergelijken kan je flink wat besparen bij het kopen van een thuisaccu. Leg je diverse prijsvoorstellen naast elkaar, dan heb je niet alleen zicht op de verschillende prijzen, maar ook op de uiteenlopende adviezen, berekeningen, uitvoertermijnen, merken,… Zo kan je de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs.

 3. Maak gebruik van subsidies en financiële voordelen

  In Nederland kan je als particulier slechts aanspraak maken op 1 thuisaccu subsidie: namelijk de btw-teruggave. Ook bedrijven kunnen in bepaalde gevallen de aankoop van een thuisaccu fiscaal aftrekken via de Energie-Investeringsaftrek. In Vlaanderen werd de thuisbatterij premie finaal stopgezet.

 

Is een thuisaccu rendabel?

Als je met je zonnepanelen installatie zoveel mogelijk onafhankelijk wil worden van het elektriciteitsnet, is een thuisaccu een interessante investering. Als je voldoende zonnepanelen hebt en een thuisaccu die afgestemd is op je installatie, kan je voor 60% onafhankelijk worden van het net. Volledige onafhankelijkheid is voorlopig nog niet haalbaar omdat de zonnepanelen in de wintermaanden te weinig opwekken en het verbruik dan ook net hoger ligt.

We gaan even dieper in op de rendabiliteit van een thuisbatterij in Nederland en Vlaanderen:

 

Nederland

In Nederland blijft de verkoop van thuisaccu’s voorlopig vrij beperkt. Dat komt omdat momenteel nog de salderingsregeling geldt. Dankzij deze regeling wordt de elektriciteit die je (overdag) terug levert aan het net verrekend met de stroom die je ’s avonds afneemt. Het elektriciteitsnet dient daarbij eigenlijk al als accu, waardoor een thuisaccu minder interessant is. De Nederlandse overheid wou de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen, maar dat wetsvoorstel werd recent door de Eerste Kamer van tafel geveegd. Zo blijf je als zonnepaneleneigenaar genieten van dit financiële voordeel.

 

Vlaanderen

In Vlaanderen hangt de rendabiliteit van een thuisaccu voornamelijk af van het soort meter van je zonnepanelen installatie. Heb je nog een terugdraaiende teller? Dan is een thuisaccu voorlopig minder interessant. Vanaf 1 januari 2025 moet je echter verplicht overschakelen op een digitale meter. Met een digitale meter betaal je het normale nettarief voor de stroom die je van het net afneemt. Voor de stroom die je op het net plaatst, krijg je een terugleververgoeding die lager is dan het tarief om stroom van het net te halen. Daardoor wordt een thuisaccu dus wel een interessantere investering aangezien je zo je zelfconsumptie flink kan verhogen.

 

CONCLUSIE: thuisaccu’s worden in de toekomst steeds rendabeler!

Door de salderingsregeling in Nederland en de terugdraaiende teller in Vlaanderen is het voorlopig nog niet voor iedereen interessant om een thuisaccu te installeren. Deze investering zal in de toekomst echter wel steeds rendabeler worden. Dat heeft niet alleen te maken met de afbouw van de salderingsregeling en de afschaffing van de terugdraaiende teller, maar ook met de dalende prijzen van thuisaccu’s.

Thuisbatterij kopen of niet? Om te weten of een thuisaccu in jouw situatie interessant is, kan je best een beroep doen op een installateur. Deze geeft je op basis van jouw situatie advies over de rendabiliteit van een thuisaccu. Vind een installateur in jouw buurt.

 

 

Lees onder de foto het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond de thuisaccu prijzen.

prijs thuisaccu

Veelgestelde vragen thuis accu prijs

Heb je nog vragen over de prijs voor een thuisaccu of de rendabiliteit van deze investering? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Wat is de terugverdientijd van een thuisaccu?
  De terugverdientijd van een thuisaccu bedraagt gemiddeld 10 tot 14 jaar. Er zijn verschillende factoren die de terugverdientijd beïnvloeden zoals je eigen energieverbruik, de capaciteit van je thuisaccu, de prijs van je thuisaccu, je verbruikspatroon… Afhankelijk daarvan kan de terugverdientijd dus iets korter of langer zijn.


 • Is een thuisaccu ook een goede investering zonder zonnepanelen?
  Als je een thuisaccu laat plaatsen maar geen zonnepanelen hebt, laad je de batterij op aan een goedkoper tarief met elektriciteit van het net i.p.v. de elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen. Daardoor ligt de besparing die je kan maken veel lager en wordt de terugverdientijd van je thuisaccu langer dan de levensduur ervan. Om die reden is een thuisaccu dus enkel een interessante investering wanneer je ook zonnepanelen hebt of zal laten plaatsen.


 • Hoe zal de prijs van thuisaccu’s evolueren?
  Er wordt verwacht dat de thuisaccu kosten in de toekomst verder zullen dalen. Dat komt omdat thuisaccu’s dan waarschijnlijk vaker geplaatst zullen worden en dus steeds meer bedrijven deze gaan produceren en verder ontwikkelen. De concurrentie neemt dus toe, waardoor de prijs zal dalen en de kwaliteit steeds beter zal worden.

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs