Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme thuisaccu

Op zoek naar een manier om je eigen opgewekte groene stroom nog efficiënter in te zetten en zo nog meer te besparen op je energierekening? Investeer dan in een slimme thuisaccu. Wat onderscheidt zo’n slimme batterij van een standaard installatie? Hoeveel kost zo’n thuisaccu? En waarop moet je letten bij je keuze? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Waarom kiezen voor een slimme thuisaccu?
Wat is de prijs van een slimme thuisbatterij?
Waarop letten bij je keuze voor een slimme thuisaccu?
TIP: schakel een ervaren installateur in
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is het verschil tussen een standaard en een slimme thuisaccu?

Waarom zou je nu voor een slimme thuisaccu kiezen in plaats van een standaard thuisbatterij? Een slimme thuisbatterij is doorgaans een lithium-ionbatterij en doet in het algemeen hetzelfde als een standaard installatie: overdag slaat het alle overtollig geproduceerde groene stroom op. Die kan je nadien gebruiken wanneer er geen zonlicht meer is. Waar ligt het grote verschil dan? Bij de intelligente sturing en innovatieve software van het systeem. Ontdek meer verderop in het artikel.

Slimme batterij voor zonnepanelen kopen? Dat kan! Maar we raden aan om eerst contact op te nemen met een ervaren, erkende installateur. Die helpt je graag verder! 

slimme thuisbatterij

 

Waarom kiezen voor een slimme thuisaccu?

Een slimme thuisbatterij heeft meer functionaliteiten dan een standaard thuisbatterij. Hoe uitgebreid deze zijn, hangt o.a. sterk af van de fabrikant. Wat zijn nu net de doorslaggevende factoren om voor een slimme sturing te kiezen?

 

VOORDEEL 1: je eigen energieopbrengsten maximaliseren

Een slimme batterij zet de energie pas in wanneer je die echt nodig hebt, zoals tijdens de piekuren. Zo maximaliseer je je eigen opbrengsten. In dit geval kan je ook ’s avonds gewoon je huishoudelijke apparaten laten werken op je eigen groene energie.

 

VOORDEEL 2: efficiënter inzetten van je batterijopslag

Een slimme accu meet de opbrengst van je zonnepanelen, de bijdrage van de batterij en je verbruik. Op basis van deze informatie communiceert je systeem met je energienetwerk. Zo berekent de installatie waar die de opgewekte energie naartoe moet sturen en wanneer. Daarnaast bepaalt het systeem ook wanneer het opnieuw moet opladen. Een slimme thuisaccu houdt dus rekening met de dal- en piekuren.

 

VOORDEEL 3: slim beheer van je energie

Een aangepaste thuisaccu werkt prima samen met intelligent energiebeheer. Zo kan je je batterij aansluiten op een softwaresysteem, waardoor je alle afzonderlijke elementen en installaties in je woning op elkaar kan afstemmen en monitoren. Daardoor kan je bv. kiezen voor een intelligente klimaatregeling waarbij je warmtepomp pas koelt of verwarmt als je zonnepanelen voldoende energie opwekken.

 

VOORDEEL 4: registreert nettarieven & past zich aan

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan houden sommige slimme systemen de grillige nettarieven in de gaten en laten je woning op nettarief werken wanneer de prijzen het laagst zijn. Zijn ze hoger? Dan stuurt je batterij de overtollige energie het net op, waardoor jij meer in ruil terugkrijgt. Een dynamisch tarief is niet nodig, maar wel aangeraden wanneer je alles uit je slimme thuisaccu wil halen.

 

Welke slimme batterij is geschikt voor mij?

Een slimme thuisaccu slaat niet alleen de resterende hoeveelheid groene stroom op, maar leert je verbruiksgedrag kennen en past zich hierop aan. Het is een gebruiksvriendelijk en efficiënt systeem, waardoor je flink bespaart op je energiefactuur.

Wil je weten welke toepassing je het beste kiest? Vertrouw dan op de expertise van een ervaren installateur. Die vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden en bekijkt welke installatie het meest geschikt is voor jouw situatie. Ontmoet hier je expert.

 

Wat is de prijs van een slimme thuisbatterij?

De prijs voor een thuisbatterij met slimme sturing hangt af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit, het aantal laad- en ontlaadcycli, … De prijs voor een batterij van 3 à 5 kWh schommelt tussen € 3.000 à € 5.000 (excl. btw, incl. installatie). De duurste thuisbatterijen voor particulieren kunnen tot € 11.000 (excl. btw, incl. installatie) kosten.

BELANGRIJK: net omdat een thuisaccu met slimme sturing zo goed geoptimaliseerd is en getuigt van een hoge energie-efficiëntie verdien je je investering sneller terug. Waar je een standaard batterij pas na 6 à 15 jaar hebt terugverdiend, is dat bij een slimme batterij bijna dubbel zo snel.

 

Besparen? Vergelijk verschillende offertes!

Hoe kan je besparen op je aankoop van je slimme thuisaccu? Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Vergelijk niet alleen de totale kostprijs en de verschillende adviezen, maar neem ook de tijd om de prijsopbouw, extra kosten, … te bekijken. Zo maak jij de beste keuze voor je portemonnee.

Offertes vergelijken? Kom in contact met experts actief in je regio via onze offerteservice.

 

slimme thuisaccu

 

Waarop letten bij je keuze voor een slimme thuisaccu?

Ben je zeker over de aanschaf van een thuisaccu met slimme sturing? Prima! Hou bij het maken van je keuze zeker rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Omvormer: heb je al zonnepanelen? Dan moet je doorgaans een extra omvormer kopen. De omvormer van je panelen volstaat niet voor je thuisbatterij. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je kiezen voor een hybride omvormer die geschikt is voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij.
 • Zonnepanelen: niet elke thuisaccu plaats je zomaar bij eender welke zonnepanelen installatie. Belangrijk is dus dat alle componenten bij elkaar passen en op elkaar afgestemd worden. Een erkend installateur weet precies hoe dat moet en welke merken wel en niet compatibel zijn.
 • Digitale meter: een thuisbatterij is enkel interessant wanneer je een slimme meter hebt. Die registreert namelijk alle elektriciteit die je zelf produceert en die je van het net haalt apart. Net door deze verbruiksinzichten werkt je slimme sturing nog efficiënter.
 • Modulair: heb je in de toekomst een hoger vermogen nodig? Zorg dan dat je een slimme thuisaccu plaatst die je makkelijk kan uitbreiden. Zo kan je systeem meegroeien met jouw energiebehoefte. Ideaal wanneer je in de toekomst nog bv. een laadpaal wil plaatsen.
 • Afmetingen: een slimme batterij is niet nadrukkelijk groter of kleiner dan een standaard versie. Toch is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt bij je keuze. Hoe hoger de capaciteit (in kWh), hoe groter en zwaarder je batterij.
 • Type batterij: een slimme thuisaccu is het vaakst een lithium-ion batterij. Dit type heeft het grootste aantal laadcycli en de grootste opslagcapaciteit in vergelijking met andere thuisbatterijen. Ben je echter op zoek naar een milieuvriendelijker variant? Dan zit je goed met een zoutwater accu.
 • Vermogen: de opslagcapaciteit van je thuisaccu moet correct gedimensioneerd zijn op basis van je stroomverbruik en je zonnepanelen-installatie.
 • Locatie: de beste plek voor je thuisaccu? Dat is een droge en vorstvrije ruimte, want temperaturen beïnvloeden de capaciteit en de levensduur van je installatie. Plaats je batterij het liefst dicht bij je zonnepanelen-omvormer, want daar bevinden zich de benodigde aansluitingen naar de zekeringkast.

 

TIP: schakel een ervaren installateur in…

Heb je ervaring met elektriciteitwerken? En ben je bekend met de richtlijnen omtrent de veiligheid van elektrische installaties? Dan kan je in bepaalde situaties zelf de handen uit de mouwen steken. Toch raden we aan om te vertrouwen op de expertise van een erkende installateur. Zo heb je de volgende garanties:

 • Professioneel advies: voor hij bepaalt welke thuisaccu je het beste aankoopt, komt een installateur eerst langs voor een plaatsbezoek. Gedurende deze ontmoeting bespreekt hij met jou de plannen en bezorgt hij je alle noodzakelijke informatie.
 • Complete installatie op maat: heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je installateur zowel je slimme thuisaccu als zonnepanelen plaatsen. Dit resulteert in een volledige installatie waarvan alle componenten compleet op elkaar zijn afgestemd.
 • Kwalitatieve materialen: een erkende installateur werkt enkel met de beste materialen en kiest uitsluitend voor de beste merken, zonder daarbij jouw budget uit het oog te verliezen. Zo ben jij zeker van een hoogwaardige thuisaccu.
 • Garantie & service: ondervind je problemen aan je installatie? Treedt er een storing op? Of heb je vragen over de slimme sturing van je thuisaccu? Dan staat je installateur voor je klaar. Bepaalde professionals bieden een speciaal contract aan voor een vlekkeloze en snelle dienstverlening.

Advies nodig over een slimme thuisaccu? Dan ben je hier aan het juiste adres. Dien je aanvraag in en we brengen je binnen 2 à 3 werkdagen in contact met erkende professionals actief in je regio. Vul daarvoor het onderstaande formulier in:

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs