Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu vergelijken: welke factoren?

Op zoek naar een thuisaccu die perfect aansluit op je energienoden? Dan is het belangrijk om vòòr je definitieve keuze de kenmerken van verschillende thuisbatterijen naast elkaar te leggen. Hoe het best een thuisaccu vergelijken? En welke factoren zijn hierbij van belang? In dit artikel lees je er alles over.

Thuisaccu’s vergelijken:
1. Volgens type
2. Volgens prijs
3. Volgens vermogen
4. Volgens aantal laadcycli
5. Volgens merk
CONCLUSIE: welke thuisaccu kies ik het best?

 

 

Waarom een thuisaccu aanschaffen?

Een thuisbatterij slaat alle groene stroom van je zonnepanelen op die je op het ogenblik zelf niet gebruikt. Die elektriciteit gebruik je dan als de zon niet meer schijnt. Bv. als je ’s avonds je wasmachine laat draaien, begint te koken, … Dankzij zo’n batterij geniet je van deze voordelen:

 • Hogere zelfconsumptie: met een thuisbatterij verhoog je je zelfconsumptie met zo’n 30 à 40%. Daardoor neem je minder stroom van het net af, waardoor je flink bespaart op je energiefactuur.
 • Duurzame keuze: hoe meer groene energie we opwekken, hoe beter het is om die dan ook daadwerkelijk in te zetten. Met behulp van een thuisaccu draag jij je steentje bij tot een duurzamere samenleving.
 • Hoger rendement zonnepanelen: wek jij stroom op met zonnepanelen? Dan vangen je panelen circa 30% van je energieverbruik op. Dat is mooi, maar relatief laag doordat we tijdens de hoogste opbrengsten van de dag niet thuis zijn. Met een thuisbatterij haal je dat rendement naar omhoog.
 • Lagere CO2-uitstoot: onderzoek toont aan dat een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen de huishoudelijke CO2-uitstoot verkleint met zo’n 50%. Een mooie winst voor jezelf en het milieu. Belangrijk daarbij is dat je thuisaccu correct is gedimensioneerd.
 • Onderhoudsarm: afhankelijk van het type thuisbatterij is er nagenoeg geen technisch onderhoud vereist, tenzij er storingen ontstaan. Toch kan je een een periodiek technisch onderhoud overwegen om te verzekeren dat je installatie goed blijft functioneren.

Thuisbatterij plaatsen? Dan doe je er goed aan om eerst alle opties te overlopen en verschillende thuisbatterijen te vergelijken. Een gespecialiseerd installateur helpt je hierbij.

Thuisaccu vergelijken

 

1. Thuisaccu vergelijken volgens type

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt. Tegenwoordig zijn deze 2 de belangrijkste:

 • Lithium-ion accu’s: dit type batterij komt het vaakst voor en bestaat o.a. uit nikkel, kobalt en mangaan. Het is een lichte, compacte batterij met een grote opslagcapaciteit en een lange levensduur.
 • Zoutwater accu’s: deze milieuvriendelijke technologie bevat geen giftige bestanddelen of zware metalen. Ze hebben ook de langste levensduur en kunnen volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies. Het nadeel? Hun omvang en gewicht. Net daarom doen R&D-afdelingen veel onderzoek naar dit type accu’s.

BELANGRIJK: het is ook zaak om na te gaan of de omvormer van je thuisbatterij ingebouwd is of niet. Ook dit is een belangrijke factor in het bepalen van je keuze. Een expert geeft je graag uitgebreid advies.

 

2. Thuisaccu vergelijken volgens prijs

Naast het type thuisbatterij is de prijs ongetwijfeld ook een belangrijke factor in je keuze. Die kosten hangen samen met het soort thuisbatterij, de capaciteit (in kWh), het merk, … Een overzicht:

Capaciteit thuisbatterijPrijs (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
3 à 5 kWhgem. € 3.000 à 5.000
4 à 6 kWhgem. € 4.000 à 6.000
5 à 8 kWhgem. € 5.000 à 8.000
6 à 9 kWh gem. € 6.000 à 9.000
7 à 11 kWhgem. € 6.000 à 9.000
8 à 12 kWhgem. € 8.000 à 11.000

LET OP: in de bovenstaande tabel vind je enkel richtprijzen terug. Ontvang je liever meteen een preciezere kostenraming voor je thuisaccu? Vraag dan voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je regio. Dit doe je gratis via onze offerteservice.

 

3. Thuisaccu vergelijken volgens vermogen

Thuisaccu’s zijn verkrijgbaar met een uiteenlopende capaciteiten (in kWh). Deze bepaalt hoeveel zonnestroom je kan opslaan in je batterij. Bepalende factoren zijn het vermogen van je zonnepanelen installatie, je stroomverbruik en het merk van je thuisbatterij. Door elektriciteitsproductie, -verbruik en -opslag op elkaar af te stemmen, wordt je thuisbatterij zo rendabel mogelijk.

Wil je zelf inschatten wat de benodigde capaciteit is van jouw batterij? Vermenigvuldig dan elke individuele kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh. Produceren je zonnepanelen dus rond de 5 kWp aan stroom? Dan heb je nood aan een thuisbatterij van 5 à 8 kWh.

 

Vermijd overdimensionering: schakel een expert in.

De bovenstaande formule is een vereenvoudigde berekening. Het is belangrijk dat je zonnepanelen en je batterij op elkaar zijn afgestemd. We noemen dit de dimensionering van een batterij. Wil je zeker zijn van een batterij die bij je past? Schakel dan een ervaren installateur in. Ontvang offertes en advies op maat.

 

4. Thuisaccu vergelijken volgens aantal laadcycli

Het aantal laadcycli beïnvloedt rechtstreeks de levensduur van je thuisbatterij. Telkens je batterij op- en ontlaadt, gaat er 1 laadcyclus verloren. Onthou dit wanneer je een thuisaccu kiest: hoe hoger het aantal laadcycli, hoe langer je installatie meegaat. Daarnaast speelt ook de intensiteit waarmee je je thuisbatterij inzet een rol. Gebruik je je batterij vaak? Dan neemt het aantal laadcycli sneller af.

TIP: elk type batterij heeft een bepaalde levensduur. Gemiddeld is dat 20 jaar. Kies dus altijd voor een kwalitatieve accu, want die hebben een hogere rentabiliteit. Een installateur helpt je hierbij.

 

5. Thuisaccu vergelijken volgens merk

Ten slotte speelt in veel gevallen ook het merk van je thuisbatterij een rol in je keuze. Er zijn verschillende bekende spelers op de markt die kwalitatieve oplossingen aanbieden, zoals Tesla, Huawei, LG, Solarwatt, … Daarom is het slim om met een erkende installateur samen te werken. Zijn expertise maakt je wegwijs doorheen het grote aanbod aan verschillende thuisaccu’s.

 

Besparen? Vergelijk thuisbatterijen via verschillende offertes!

Het vergelijken van verschillende thuisaccu’s loont. Nu je goed weet welke elementen belangrijk zijn in je vergelijking, is het tijd voor de volgende stap: verschillende prijsoffertes aanvragen. Vergelijk adviezen, merken, voorgestelde thuisbatterijen, … en bespaar zo op je aankoopkosten.

Offertes voor thuisaccu vergelijken? Neem vrijblijvend contact op via ons formulier en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van professionals actief in je regio!

 

Thuisbatterijen vergelijken

 

CONCLUSIE: welke thuisaccu kies ik het best?

Je keuze hangt dus af van verschillende elementen, zoals de levensduur of het merk. Moet je dus gaan beslissen? Kies dan op basis van…

 • je budget: een thuisbatterij is niet goedkoop. Het is dus logisch dat je je in je keuze ook laat leiden door je budget. Bespreek dit op voorhand zeker met je installateur. Die houdt hier rekening mee.
 • je woonsituatie: ook je gezinssamenstelling is een doorslaggevende factor. Hoe groter je gezin, hoe meer elektriciteit je verbruikt en hoe belangrijker het is dat je thuisaccu correct gedimensioneerd is.
 • advies van je installateur: neem je contact op met een professional? Dan besteedt die misschien wel extra aandacht aan andere keuzefactoren, zoals de grootte en het gewicht van je installatie. Zo ben je zeker van een persoonlijke aanpak op maat!

LET OP: je installateur is van cruciaal belang in het kiezen van de meest geschikte thuisbatterij voor jouw woonsituatie. Ben je op zoek naar een betrouwbare expert? Vul dan het onderstaande contactformulier in:

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs