Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu kopen

Door een thuisaccu te kopen, kan je je eigen opgewekte groene stroom thuis opslaan. Daardoor verhoog je je zelfverbruik en kan je in bepaalde gevallen flink wat besparen. Maar hoe kies je nu een goed thuisaccu? In dit artikel geven we je 6 tips om een geschikt thuisaccu te kopen en gaan we kort even in op de voordelen van een thuisaccu, enkele aandachtspunten bij je aankoop en andere veelgestelde vragen.

 

Thuisaccu kopen: waarop letten?

1. Soort thuisaccu
2. Capaciteit
3. Rendement
4. Omvormer
5. Prijs
6. Merk
CONCLUSIE: welke thuisbatterij kopen?

 

Lees verder ook:
Is een thuisaccu kopen interessant?
Voordelen thuisaccu kopen
Aandachtspunten bij thuisaccu kopen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van installateurs

 

1. Soort thuisaccu

Als eerste is het belangrijk om te weten welke soort thuisaccu je wil kopen. Je kan kiezen uit 3 soorten: lithium-ion, zoutwater of loodzuur thuisaccu’s. Elke soort heeft z’n eigen voor- en nadelen:

  • Lithium-ion thuisaccu: dit is de meest voorkomende soort thuisaccu. Lithium-ion thuisaccu’s zijn lichte en compacte accu’s met een levensduur van 15 à 20 jaar en hebben meestal een groot aantal laadcycli.
  • Zoutwater thuisaccu: deze thuisaccu’s zijn milieuvriendelijk, vereisen amper onderhoud en hebben de langste levensduur van alle soorten thuisaccu’s. Nog een belangrijk voordeel is dat je ze volledig kan op- en ontladen zonder capaciteitsverlies. Een nadeel is dan weer dat ze vrij groot en zwaar zijn.
  • Loodzuur thuisaccu: deze thuisaccu’s bestaan al heel lang en zijn de goedkoopste soort. Ze hebben echter een minder lange levensduur, zijn groter en zwaarder dan de andere soorten thuisaccu’s en kunnen niet diep ontladen.

2. Capaciteit thuisaccu

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden wanneer je een thuisaccu koopt, is de capaciteit. De geschikte capaciteit zal voornamelijk afhangen van je eigen stroomverbruik en het rendement van je zonnepanelen. Voor een gemiddeld huishouden volstaat doorgaans een thuisaccu met een capaciteit van ongeveer 4 à 6 kWh. De capaciteit van een thuisaccu kan echter variëren van 2 kWh tot 10 of 20 kWh.

BELANGRIJK: stem de capaciteit van je thuisaccu altijd of op je stroomverbruik en het rendement van je zonnepanelen. Is de capaciteit te hoog? Dan betaal je onnodig veel voor een thuisaccu die je niet volledig kan opladen. Is de capaciteit te laag? Dan verlies je stroom doordat deze niet kan opgeslagen worden en terug naar het net gaat. Laat de benodigde capaciteit berekenen door een expert.

3. Rendement

Bij het kopen van een thuisaccu kijk je best ook goed naar het rendement. Bij het laden en ontladen van een thuisaccu ontstaat namelijk verlies. Hoe hoger het rendement van je thuisaccu, hoe minder energie er verloren gaat tijdens het op- en ontladen. Het rendement van een thuisaccu varieert doorgaans tussen 99% en 92%, maar kan bijvoorbeeld ook slechts 70% bedragen.

4. Omvormer

Een thuisaccu heeft ook een omvormer nodig om elektriciteit van je zonnepanelen te kunnen opslaan. Die omvormer zet de gelijkstroom in je thuisaccu om in wisselstroom die je dan kan gebruiken in je huishouden.

Als je al zonnepanelen hebt en nu een thuisaccu wil kopen, volstaat je huidige omvormer voor je zonnepanelen meestal niet. Je kan er dan voor kiezen om een thuisaccu te kopen met een geïntegreerde omvormer, of je kan een aparte omvormer kopen. Als je je zonnepanelen samen met je thuisaccu laat plaatsen, wordt meestal gekozen voor een hybride omvormer. Deze werkt dan als omvormer voor zowel je zonnepanelen als voor je thuisaccu.

5. Prijs

Nog een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de aankoop van een thuisaccu is de prijs. Doorgaans mag je rekenen op ongeveer € 1.000 per kWh van je accu (excl. btw en incl. plaatsing).

Die prijs varieert wel naargelang heel wat factoren zoals de capaciteit, de soort thuisaccu, het merk, het aantal laad- en ontlaadcycli, de eventuele geïntegreerde omvormer… Het is daarom aangeraden om bij het vergelijken van meerdere thuisaccu’s niet enkel naar de prijs te kijken, maar ook naar bv. de kwaliteit, de levensduur, het rendement…

6. Merk

Tot slot is er ook nog een breed aanbod aan thuisaccu merken waaruit je kan kiezen. Zo kan je bv. een Tesla thuisaccu kopen, of een thuisaccu van LG, SolarWatt, Solax… Je kan daarbij best accu’s van verschillende merken vergelijken. Niet alleen de prijzen kunnen per merk verschillen, maar ook bv. de garantie, de afmetingen van de accu’s, het rendement, de kwaliteit, de levensduur… Via onze offerteservice kan je vrijblijvend verschillende thuisaccu’s en installateurs vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

CONCLUSIE: welke thuisbatterij kopen?

Welke thuisaccu je nu best koopt, hangt af van een aantal factoren zoals je budget, je stroomverbruik, je zonnepaneleninstallatie, de beschikbare ruimte…. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met bovenstaande factoren en deze goed tegenover elkaar af te wegen. Een thuisaccu installateur kan je bovendien ook verder adviseren over welke thuisaccu past bij jouw situatie. Ontvang advies op maat van een installateur.

 

 

thuis accu kopen

Is een thuisaccu kopen interessant?

Met een thuisaccu kan je je zelfconsumptie flink wat verhogen, waardoor je voor 60% onafhankelijk kan worden van het net. Maar is een thuisaccu kopen nu echt zo interessant? We gaan even dieper in op de situatie in Vlaanderen en Nederland:

  • Nederland: In Nederland is het op dit moment door de salderingsregeling iets minder interessant om een thuisaccu te kopen. De geplande afbouw van deze regeling gaat ook niet door. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel weggestemd. De vraag is echter of dat in de toekomst zo blijft. Bovendien zullen energieleveranciers ook extra terugleveringskosten aanrekenen aan zonnepanelen-eigenaars. Een thuisaccu blijft dus een interessante investering op langere termijn.
  • Vlaanderen: in Vlaanderen is een thuisaccu vooral interessant wanneer je zonnepanelen installatie een digitale meter heeft. Met een digitale meter doe je er namelijk goed aan om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te gebruiken. Heb je nog een terugdraaiende teller? Dan is een thuisaccu voor jou minder interessant. Vanaf 2025 zal iedereen echter verplicht moeten overschakelen naar een digitale meter. Ook hier zal een thuisaccu dus vooral in de toekomst nog interessanter worden.

Thuis accu kopen of niet? Ben je nog niet zeker of een thuisaccu interessant is voor jouw situatie? Een thuisaccu installateur kan je verder informeren en adviseren. Vergelijk vrijblijvende adviezen.

 

Voordelen thuisaccu kopen

Hoewel een thuisaccu een flinke investering vraagt, biedt deze ook heel wat voordelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje:

  • Onafhankelijker van het elektriciteitsnet: door een thuisaccu te installeren, kan je je zelfconsumptie met ongeveer 30 à 40 % verhogen. Daardoor moet je dus minder stroom afnemen van het net en ben je minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen.
  • Lagere energiefactuur: met een thuisaccu kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Dat komt omdat je dan meer van je eigen opgewekte stroom kan gebruiken, en dus minder stroom van het net moet afnemen.
  • Back-up bij storingen: een thuisaccu werkt verder ook als een noodstroomvoorziening bij storingen of stroompannes. Zo ben je dus steeds voorzien van stroom.
  • Snelle plaatsing: tot slot is een thuisaccu vrij snel geplaatst, zeker wanneer je een beroep doet op een professionele installateur. Zo blijven ook de arbeidskosten relatief beperkt.

 

Aandachtspunten bij thuisaccu kopen

Als je een thuisaccu voor zonnepanelen wil kopen, zijn er nog een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We sommen er hieronder enkele op:

  1. Voorzie voldoende ruimte

    Een gemiddelde thuisbatterij weegt vaak meer dan 100 kg en neemt ongeveer 1 m² ruimte in beslag. Je hebt dus voldoende beschikbare ruimte nodig om je thuisaccu te kunnen plaatsen. Natuurlijk bestaan er ook kleinere thuisaccu’s, maar deze hebben vaak ook een kleinere opslagcapaciteit.

  2. Combineer je thuisaccu met zonnepanelen

    Financieel gezien is een thuisaccu enkel een interessante investering wanneer je ook zonnepanelen hebt of deze wil laten plaatsen. Zonder zonnepanelen laadt je thuisaccu op met elektriciteit aan een goedkoper tarief. Daarbij is de besparing die je kan maken wel veel kleiner, waardoor de terugverdientijd van je accu langer wordt dan de levensduur ervan.

  3. Vergelijk verschillende thuisaccu’s en offertes

    Wanneer je een thuisaccu wil kopen, is het aangeraden om meerdere thuisaccu’s en offertes van thuisaccu installateurs te vergelijken. Hou daarbij o.a. rekening met de prijs, de capaciteit, de voorgestelde thuisaccu, het advies van de installateur… Zo kan je een doordachte keuze maken en ben je zeker van een optimale en correct geplaatste thuisaccu.

  4. Schakel een installateur in

    Door een professionele installateur in te schakelen, ben je niet alleen zeker van een correcte en vlotte plaatsing, maar geniet je ook van advies op maat. Een installateur adviseert je namelijk de meest geschikte thuisaccu, rekening houdende met jouw woonsituatie, wensen en budget.  Vind een installateur in jouw buurt.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over een thuisaccu? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:



    • Ben ik met een thuisaccu volledig onafhankelijk?
      Als je een thuisaccu met zonnepanelen laat plaatsen, ben je voor ongeveer 60% onafhankelijk van het net. Volledige onafhankelijkheid is echter niet mogelijk. Dat komt vooral omdat je zonnepanelen in de winter minder elektriciteit opbrengen, terwijl je dan net meer elektriciteit verbruikt. Hoewel je met een thuisaccu dus niet volledig onafhankelijk kan worden van het net, kan je je zelfverbruik wel met ongeveer 30 à 40% verhogen, waardoor je toch opmerkelijk minder vatbaar bent voor de fluctuerende energieprijzen.


    • Wat is de terugverdientijd van een thuisaccu?
      Een thuisaccu gaat gemiddeld 10 à 14 jaar mee, terwijl de levensduur ervan 10 à 20 jaar bedraagt. De exacte terugverdientijd hangt af van verschillende factoren zoals de prijs van je thuisaccu, de capaciteit, je energieverbruik, de energieprijzen, je verbruikspatroon… Een professionele installateur kan de exacte terugverdientijd voor jouw situatie berekenen. Vind een installateur in jouw buurt.


    • Kan ik ook een thuisaccu kopen zonder zonnepanelen?
      Het is financieel niet aantrekkelijk om een thuisaccu te kopen als je geen zonnepanelen hebt of wil laten installeren. Je thuisaccu laadt dan namelijk op met elektriciteit van het net dat aan een goedkoper tarief beschikbaar is. Daardoor kan je heel wat minder besparen met je thuisaccu en wordt de terugverdientijd veel langer. Je kan je thuisaccu dan vaak ook niet terugverdienen binnen de levensduur ervan. Een thuisaccu is dus enkel rendabel in combinatie met zonnepanelen.


    • Bestaan er thuisaccu subsidies?
      In Nederland bestaan er voorlopig nog geen subsidies voor thuisaccu’s. In Vlaanderen kon je een thuisbatterij premie aanvragen op voorwaarde dat je thuisaccu voor 31 maart 2023 gekeurd werd.


    • Is een thuisbatterij rendabel?

      Een thuisbatterij biedt enkele interessante voordelen: zo ben je onafhankelijker van het net, heb je altijd een back-up bij stroompannes en kan je meer van je eigen opgewekte groene stroom gebruiken. Door de salderingsregeling in Nederland en de terugdraaiende teller in België is een thuisaccu echter voorlopig nog niet erg rendabel.

      Op langere termijn is een thuisaccu wel een rendabelere investering. Bovendien zullen ook de prijzen waarschijnlijk blijven dalen, waardoor de terugverdientijd steeds korter wordt.

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs