Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu: hoeveel kWh nodig?

De thuisaccu is gemaakt om zonne-energie van je zonnepanelen op te slaan. Je kunt het onder andere gebruiken om je woning te voorzien van stroom of om je elektrische auto op te laden. Maar hoe kom je er nu achter hoeveel kWh je thuisaccu nodig heeft om dit voor elkaar te krijgen? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Accucapaciteit berekenen
Welke factoren bepalen capaciteit thuisaccu?
Batterij zonnepanelen prijs
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor thuisbatterijen

 

Hoeveel capaciteit heeft een thuisaccu?

Wanneer je een thuisaccu wilt plaatsen, heb je de keuze tussen verschillende vermogens. De vaakst geplaatste thuisbatterijen hebben een vermogen van 3, 5 en 10 kWh. Dit zijn de accu’s voor particulier gebruik. In de industrie wordt vaak gekozen voor een grotere accu. Het gaat dan om thuisaccu’s van 20 kWh, 40 kWh of 50 kWh tot zelfs thuisaccu’s van 1000 tot 5000 kWh.

Hoeveel kWh heeft jouw thuisbatterij nodig? Die vraag laat je best beantwoorden door een thuisbatterij installateur. Op basis van jouw situatie en verbruik stelt hij je de thuisaccu met het meest geschikte vermogen voor. Ontvang advies op maat.

thuisaccu hoeveel kwh

 

Hoe bereken je hoeveel kWh je thuisaccu nodig heeft?

Om te berekenen hoe groot een thuisbatterij moet zijn voor jou, bestaat er een eenvoudige formule: je vermenigvuldigt elke kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh.

Een voorbeeld: je zonnepanelen installatie produceert 6 kWp aan stroom. Je hebt dan een thuisaccu nodig van 6 kWp x 1 à 1,5 kWh = 6 à 9 kWh.

Let wel: deze formule geeft slechts een indicatie van hoeveel kWh je thuisaccu nodig heeft. De exacte accucapaciteit laat je best berekenen door een thuisbatterij installateur. Vind een expert in jouw buurt.

Welke factoren bepalen de accucapaciteit?

Hoeveel kWh je thuisaccu nodig heeft, hangt af van verschillende factoren:

 • Je stroomverbruik: de hoeveelheid stroom die je ’s avonds en ’s nachts verbruikt, zal mee bepalen hoeveel kWh je thuisaccu nodig heeft. Verbruik je de meeste stroom overdag, wanneer je zonnepanelen energie opwekken? Dan zal je een minder grote thuisaccu nodig hebben dan wanneer je overdag niet thuis bent en vooral ’s avonds je elektrische apparaten inschakelt.
 • Vermogen van je zonnepanelen installatie: de capaciteit van je thuisbatterij moet afgestemd zijn op het vermogen van je zonnepanelen installatie. Zo heeft het geen nut om te investeren in een grote thuisaccu als je zonnepanelen niet voldoende stroom kunnen opwekken om de batterij volledig op te laden. Omgekeerd geldt hetzelfde: een thuisaccu met te weinig kWh zal niet alle geproduceerde stroom kunnen opslaan, waardoor er veel stroom terug naar het net vloeit.

Batterij zonnepanelen prijs

Een thuisbatterij voor je zonnepanelen kost gemiddeld € 4.000 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs hangt voornamelijk af van hoeveel kWh de thuisaccu heeft, maar ook van het merk, de kwaliteit… In de tabel vind je een overzicht van de richtprijzen van de meest voorkomende thuisaccu’s:

Gemiddeld jaarlijks stroomverbruikVermogen zonnepanelen installatieCapaciteit thuisaccuGemiddelde prijs thuisaccu (excl. btw en incl. plaatsing)
2.000 kWh3 kWp3 à 5 kWh€ 3.000 à 5.000
3.500 kWh4 kWp4 à 6 kWh€ 4.000 à 6.000
4.000 kWh5 kWp5 à 8 kWh€ 5.000 à 8.000
5.000 kWh6 kWp6 à 9 kWh€ 6.000 à 9.000
6.000 kWh7 kWp7 à 11 kWh€ 7.000 à 11.000

Thuisbatterij kopen? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de gratis offerteservice.

FAQ over capaciteit thuisaccu’s

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de capaciteit van thuisbatterijen. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een thuisaccu installateur in jouw buurt. • Word ik met een thuisaccu onafhankelijk van het net?

  Een hedendaagse accu kan je nog niet onafhankelijk van het net maken. Toch is het wel mogelijk om er meerdere delen van het jaar efficiënt gebruik van te maken. Vooral in de zomer kan de thuisaccu je elke dag van stroom voorzien. Het kiezen van de juiste hoeveelheid kWh accu is dus van groot belang.

  Het enige nadeel aan thuisaccu’s in de zomer is dat dan in verhouding minder stroom verbruikt dan in de winter. De voornaamste reden hiervoor is dat de verwarming in deze periode vaker uit staat. Verder maken mensen in deze periode ook minder gebruik van elektronische apparaten omdat ze meer buiten zijn. Op dit moment is daarom de salderingsregeling erg interessant. Dit houdt in dat de stroom die de thuisaccu anders zou opslaan op later tijdstip alsnog gebruikt kan worden, maar dan via het net.

  Let wel: nu de afbouw van de salderingsregeling dichterbij komt, wordt een thuisaccu in de toekomst steeds interessanter. • Kan ik met een thuisbatterij de winter door?

  Het zou fantastisch zijn als we met de opgewekte stroom vanuit de zomer de hele winter zouden kunnen overbruggen. Dat zou betekenen dat er nooit meer een energierekening betaald hoeft te worden.

  In de zomer hebben we te maken met vele zonuren waaruit energie kan worden opgewekt. Er kan zelfs meer energie worden opgewekt dan dat we eigenlijk gebruiken. Hierdoor is het zo dat de energie die je te veel produceert teruggaat naar het net via de salderingsregeling.

  In de winter is het over 24 uur meer donker dan licht. Dit is geen ideale situatie voor zonnepanelen. Maar daarentegen zou het voor de thuisaccu juist een hele goede periode kunnen zijn. Doordat je in de zomer namelijk al genoeg energie hebt opgeslagen kun je nu lekker de winter doorhalen.

  Alleen er zit een maar aan het opslaan van deze energie. Dat is dat de thuisaccu’s van dit moment nog niet over de capaciteit beschikken om een winter door te kunnen halen. Een huishouden van 2 personen is namelijk al bijna 3.000 kWh kwijt. Hiervan vind het grootste verbruik plaats in de winter. Dit komt omdat je in de winter vaker binnen bent en ook de verwarming vaker hebt aanstaan. De hedendaagse thuisaccu’s van 5, 10 of 20 kWh kunnen jou onder deze omstandigheden niet door de winter heen brengen. • Kan een thuisaccu als noodvoorziening dienen?

  Er is altijd een kans dat er iets fout gaat met de energielevering door een stroomstoring. Daarom kun je de thuisaccu in sommige gevallen ook als noodvoorziening gebruiken, op voorwaarde dat je over een bidirectionele omvormer beschikt en een tweede aansluiting van de omvormer naar de meterkast.

  Tijdens zo’n stroomstoring kunnen je elektrische apparaten zonder problemen gewoon verder draaien via een thuisaccu met de opgeslagen stroom. Voor een gemiddeld huishouden is een thuisaccu van 3 t/m 10 kWh daarvoor voldoende. Dat geldt wel alleen als noodvoorziening voor ongeveer een dag. De thuisaccu kan jou dan waarschijnlijk door de gehele storing heen helpen.

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs