Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu onafhankelijk van het net

Het zou fantastisch zijn als je door middel van een thuisaccu onafhankelijk van het net bent. Jouw zonnepanelen zouden dan het gehele jaar aan stroom kunnen voorzien, dag en nacht en elk seizoen.

Helaas is dit ideaalplaatje nog niet realistisch. Uw zonnepanelen zullen het meeste opwekken in de maanden april tot en met september. In de donkere maanden kunnen zonnepanelen niet aan de vraag voldoen. Ze zijn dan ook niet in staat om de thuisaccu volledig op te laden.

Hieronder treft u een interessant overzicht aan van de maandelijkse opwekking van zonnepanelen, afgezet tegen het maandelijkse verbruik van een gemiddeld huishouden:

Jaarlijkse opwekkingJaarlijks verbruik
Jan3%11%
Feb3%10%
Mrt8%9%
Apr11%7%
Mei14%6%
Jun14%6%
Jul13%6%
Aug12% 6%
Sep10%7%
Okt7%8%
Nov3%11%
Dec2%13%
Totaal100%100%

 

onafhankelijk van het net

 

Thuisaccu onafhankelijk van het net (opwekkingspatroon)

Wat opvalt is dat het patroon van het verbruik tegengesteld is aan het patroon van opwekking. Zo wordt in de wintermaanden minder stroom opgewekt maar is het verbruik daarentegen hoog. In de zomermaanden is dit tegenovergesteld: de zonnepanelen leveren meer dan het verbruik. Dit patroon is met een thuisaccu niet glad te strijken. Een huishouden zou dan een thuisaccu van (indicatief) meer dan 1.000 kWh moeten hebben om de winter door te komen. Een dergelijke thuisaccu heeft op dit moment een ruimte nodig dat zo groot is als een garage. Het is daarmee voorlopig nog niet haalbaar om onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet.

 

Loont het investeren in een thuisaccu?

Ook al kan je in theorie niet volledig netonafhankelijk wonen, toch loont het om te investeren in een degelijke thuisbatterij. Je bent misschien niet volledig onafhankelijk, maar je bent sowieso minder vatbaar voor de grillige energieprijzen. Waarom? Wanneer je zonnepanelen te veel elektriciteit genereren, maar je kan die opslaan in een thuisbatterij, dan gaat er veel minder zelf opgewekte stroom verloren. Jij kan die dan gebruiken gedurende de piekmomenten. Zo hoef je minder stroom af te nemen tijdens de drukke uren én ben je minder vatbaar voor stroompannes.

Professioneel advies nodig? Maak dan een afspraak met een ervaren installateur actief in je regio. Via ons offerteformulier brengen we je in contact met experts uit jouw buurt. Zo vind je gegarandeerd een vakman voor jouw project! Start hier je aanvraag.

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs