Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Stroom opslaan thuis

Wil je stroom opslaan thuis? Dan kies je in ieder geval voor een thuisbatterij met een bi-directionele omvormer. Wel moet je ook zonnepanelen hebben om deze investering écht interessant te maken. Hoe werken deze thuisbatterijen en hoeveel kosten ze? Met welke aandachtspunten moet je rekening houden? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe stroom opslaan thuis?
Kosten stroom opslaan thuis
Aandachtspunten thuis stroom opslaan
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom stroom opslaan thuis?

Een passende thuisaccu is van groot belang voor de opslag van de groene stroom van je zonnepanelen thuis. Waarom is het interessant om te investeren in zo’n batterij voor je zonnepanelen? De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Onafhankelijker van elektriciteitsnet: wek je groene stroom op met zonnepanelen en sla je de overtollige elektriciteit op met een thuisbatterij? Dan vergroot je de hoeveelheid gebruikte zonnestroom met wel 30%. Erg interessant in deze tijden van torenhoge energieprijzen.
 • Lagere energiefactuur: hoe meer stroom je van je zonnepanelen gebruikt, hoe beter. Dit is namelijk ‘gratis energie’ waarmee je jouw maandelijks energiefactuur verlaagt.
 • Back-up bij stroomstoringen: een thuisbatterij is ideaal als er even geen stroom van het elektriciteitsnet beschikbaar is. Zo kan je bij storingen gebruik blijven maken van je elektronica.

Stroom opslaan thuis met een thuisaccu? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

stroom opslaan thuis

 

Hoe stroom opslaan thuis?

In de basis hebben alle thuisbatterijen dezelfde werking, al variëren ze wel licht op basis van het type. Alle thuisbatterijen slaan overdag groene stroom op die je met zonnepanelen opwekt. Deze energie kan je dan inzetten wanneer het echt nodig is. Je kan stroom thuis opslaan met de volgende 2 soorten thuisaccu’s:

 

1. Lithium-ion thuisbatterijen

Lithium-ion accu’s zijn de meest populaire optie. Het zijn namelijk erg lichte en compacte thuisbatterijen, met tegelijkertijd een grote opslagcapaciteit. Lithium-ion accu’s gaan ook erg lang mee (15 – 20 jaar) en dus profiteer je van een grote hoeveelheid laadcycli.

Richtprijs: € 4.000 – 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Zoutwater thuisbatterijen

Zoutwater thuisaccu’s zijn een milieuvriendelijk en relatief nieuw alternatief voor lithium-ion accu’s. Deze batterijen zijn gemaakt van kunststof en zijn gevuld met zout en zoet water. Bij contact tussen deze soorten water ontstaat elektriciteit en je laadt de batterij op door ze van elkaar te scheiden. Zoutwater thuisaccu’s zijn echter wel groot en zwaar en presteren minder goed dan lithium-ion varianten tijdens stroompieken.

Richtprijs: € 4.000 – 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

CONCLUSIE: welke thuisbatterij kies ik best?

Wat is de beste thuisaccu? Dit is afhankelijk van je woonsituatie, persoonlijke wensen, … Ook is je budget een belangrijke factor. Wil je profiteren van gericht advies en prijzen op maat? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van meerdere ervaren installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Kosten stroom opslaan thuis

Een nieuwe accu voor thuis opslag van stroom kost je zo’n € 4.000 – 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De kostprijs voor een nieuwe thuisbatterij kan dus aanzienlijk verschillen. Belangrijke factoren hierbij zijn het type thuisaccu, de opslagcapaciteit, … Hieronder een overzicht met richtprijzen:

Capaciteit thuisaccuGemiddelde thuisaccu kosten (excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisaccu van 3 kWh€ 4.000
Thuisaccu van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisaccu van 14 kWh€ 10.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren de kosten niet alleen per project, maar ook van installateur tot installateur. Vergelijk dus zeker voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

stroom thuis opslaan

 

Aandachtspunten thuis stroom opslaan

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor stroom opslaan thuis? Enkele factoren op een rij waarmee je best rekening houdt:

 • Afmetingen: thuisbatterijen variëren op vlak van afmetingen. Zo wegen ze al gauw 100 kg en nemen ze zo’n 1 m² aan ruimte in beslag. Echter zijn er ook kleinere uitvoeringen van 25 kg en 40 bij 40 centimeter groot. De afmetingen en het gewicht van je thuisaccu zijn bepalend voor waar je de batterij plaatst.
 • Omvormer: voor een thuisbatterij heb je altijd een bi-directionele omvormer nodig. Zo maak je het namelijk mogelijk om stroom in twee richtingen te sturen: van en naar het elektriciteitsnet en ook van en naar de thuisaccu.
 • Merken: er zijn ondertussen vele kwalitatieve merken die thuisbatterijen aanbieden, eventueel met ingebouwde omvormer. Populaire merken zijn Solarwatt, LG, Samsung, Mercedes-Benz en Tesla. Een vakman geeft je graag meer informatie over de thuisaccu-merken waarmee hij werkt.
 • Capaciteit: de benodigde opslagcapaciteit is grotendeels afhankelijk van je energieverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Voor elke kWp aan zonnepanelen vermogen heb je 1 à 1,5 kWh aan thuisbatterij opslagcapaciteit nodig.

 

Stroom thuis opslaan? Vraag advies aan een erkende installateur!

Ben je geïnteresseerd in elektriciteit opslaan thuis? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je vrijblijvend meerdere voorstellen van erkende vakmensen actief in jouw buurt en profiteer je van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs