Hoe werkt de thuisaccu?
Werking thuisaccu, wat is het doel ervan?
De thuisaccu heeft als doel om opgewekte zonne-energie op te slaan om deze later weer te kunnen gebruiken. De meeste stroom wordt namelijk op het midden van de dag opgewekt en dat is meestal niet het moment dat het verbruik het allerhoogst is. In plaats van teruglevering wordt opgewekte stroom opgeslagen in de thuisaccu.
Het laden en ontladen vindt plaats via een regelaar. Als de thuisaccu al opgeladen is en de zonnepanelen nog steeds stroom opwekken zal de thuisaccu ervoor zorgen dat levering aan het net plaatsvindt. Zo zal de thuisaccu geen stroom onttrekken indien de opwekking van zonnestroom nodig is voor het directe eigen verbruik.
Sommige thuisaccu’s zijn eveneens uitgerust met een energiemanagementsysteem. U kunt dan monitoren wanneer er geladen en ontladen wordt en krijgt inzicht op welke momenten van de dag u bijvoorbeeld het beste uw wasmachine kunt aanzetten.
Zeker zijn van de juiste thuisbatterij? Vraag dan zeker gratis voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht adviezen rond het meest aangewezen type batterij, de juiste opslagcapaciteit op jouw maat, … vergelijken. Start je aanvraag hier!
Wat heeft u nodig voor een thuisaccusysteem?
Indien u al zonnepanelen heeft geplaatst beschikt u ook over een omvormer. In dat geval kunt een thuisaccu aanschaffen die tussen de zonnepanelen en de omvormer wordt geplaatst. Het wordt dan geplaatst in het zogenaamde gelijkstroomcircuit. Indien u nog niet beschikt over zonnepanelen, maar wel gebruik zou willen maken van zonnepanelen in combinatie met een omvormer dan kunt u het beste een thuisaccu systeem met geïntegreerde omvormer aanschaffen.
Daarnaast zijn er thuisaccu’s die in het 220V-circuit van het huis geplaatst kunnen worden. Ook deze kan worden geplaatst als men al beschikt over zonnepanelen.
Lees meer hierover onder de foto:
Werking thuisaccu (dag- en nachttarief)
Energieleveranciers hanteren een verschil in dag- en nachttarief. Een thuisaccu wordt vaak als extra reden opgegeven om slim gebruik te kunnen maken van een laag daltarief. In basis klopt dit, maar het verschil tussen dag- en nachttarief is meestal slechts 1 cent op een kilowattuur. Dat verschil is te weinig om de thuisaccu hiervoor z’n dienst te laten doen.
Laat je adviseren door een installateur!
Ondoordacht een thuisbatterij plaatsen, is niet de meest rendabele keuze. De meest geschikte thuisbatterij hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk maar aan specificaties zoals het vermogen de opslagcapaciteit, de afmetingen… maar ook je eigen verbruik, de grootte van je zonnepanelen installatie, je budget,… Vertrouw daarom op de expertise van een professioneel installateur. Hij bekijkt de mogelijkheden en helpt je graag in het vinden van de meest geschikte accu.
Interesse? Neem contact op met een thuisaccu expert via het onderstaand formulier en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project: