Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkoopste thuisaccu

Een thuisaccu is vaak een grote hap uit je budget. Je wil wel investeren in een thuisbatterij, maar de prijzen lopen al snel op. De technologie is nog altijd prijzig en het is lastig om een rendabele, goedkope thuisaccu te vinden. In dit artikel helpen we je graag op weg om een thuisbatterij te kiezen die perfect bij jouw situatie past!

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de kosten?
Is de goedkoopste thuisaccu de beste keuze?
Hoe kan je de prijs van zo’n batterij drukken?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is de goedkoopste thuisaccu?

De zoektocht naar een budgetvriendelijke, kwalitatieve thuisaccu is niet makkelijk. Je vindt al batterijen voor relatief lage bedragen, maar die zijn zeker niet aan te raden. De goedkoopste accu’s bij de kwalitatieve merken vind je vanaf € 1.500 à 2.000. Let wel op: in deze prijscategorie krijg je zeker niet de beste technologie en heb je weinig keuzevrijheid.

Benieuwd naar goedkope thuisbatterijen? Vraag advies aan een erkende installateur en bekijk hoe je op een voordelige manier stroom kan opslaan bij jou thuis. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen via onze offertedienst.

 

goedkoopste thuisbatterij

 

Welke factoren bepalen de kosten?

De startprijs voor thuisaccu’s ligt rond de € 2.000, maar hoe hou je die prijs zo laag mogelijk? We kijken welke factoren de prijs sterk beïnvloeden via een aantal zaken. Wat kan je doen om een goedkope accu te vinden en hoe kies je voor de meest rendabele optie?

 

1. Merk

Kies je liever voor de gevestigde merken of neem je een risico met nieuwe, goedkope merken? Vergelijk de verschillende spelers op de markt om voor de beste accu te kiezen. Kijk verder naar wat het merk belooft en maak een doordachte keuze over het merk. Hier zijn een aantal betaalbare voorbeelden:

  • Duracell: het is ongetwijfeld een van de bekendste batterijproducenten. Het bedrijf brengt thuisaccu’s met een maximale opslagcapaciteit van 5 kWh op de markt. Je kan deze modules uitbreiden tot 25 kWh en ze zijn met vele omvormers combineerbaar.
  • IKEA: na de zonnepanelen biedt de meubelgigant tegenwoordig ook thuisbatterijen aan. In samenwerking met het bedrijf Svea Solar kan je bij IKEA kiezen voor een modulaire accu met een opslagcapaciteit die varieert van 5 tot 30 kWh. Zo kan je met een kleine investering starten en als het nodig is uitbreiden in de toekomst.
  • Solarwatt: dit merk speelt goed in op de combinatie van zonnepanelen en thuisbatterijen. De basismodule heeft een minimale capaciteit van 5 kWh en is uitbreidbaar met packs van 2,5 kWh per stuk.
  • BYD: het Chinese merk zit al enkele decennia in de sector en produceert interessante batterijen. De accu’s werken op basis van een lithium-ijzerfosfaat technologie en zijn in vele opslagcapaciteiten te verkrijgen. De kwalitatieve batterijen zijn relatief goedkoop en zeker een aanrader.

 

 

2. Vermogen

Hoe groter het vermogen, hoe duurder je thuisaccu zal zijn. Je kan beter meteen het juiste vermogen kiezen en genieten van een optimale levensduur en kortere terugverdienperiode. Maar hoe weet je welk vermogen nodig is voor jouw woning? Deze 2 factoren spelen hierbij een belangrijke rol:

  • Stroomverbruik: je huidige en toekomstige energieverbruik is een van de belangrijkste factoren in het bepalen van de meest geschikte thuisbatterij. En hoe hoog is jouw verbruik tijdens de piekmomenten? Aan de hand van deze informatie kijkt een installateur welk vermogen je nodig hebt.
  • Zonnepanelen-installatie: ook het totale vermogen van je zonnepanelen neemt een expert mee in de berekeningen. Zorg ervoor dat je thuisbatterij voldoende opgewekte stroom kan opslaan. Kies geen accu met een te kleine opslagcapaciteit. Heeft je accu dan weer een groter vermogen dan nodig is? Dan betaal je een te hoge aankoopprijs voor je thuisbatterij.

 

 

3. Type

Je hebt 3 verschillende soorten thuisbatterijen op de markt: loodzuur-, lithium-ion en zoutwaterbatterijen. Elke batterij heeft zo zijn voor- en nadelen, maar de lithium-ion batterijen zijn in de meeste gevallen de beste keuze:

  • Loodzuur thuisbatterij: deze accu’s zijn het oudste type die je kan aanschaffen. Ze zijn goedkoop, maar jammer genoeg staan tegenover de lage prijs heel wat nadelen. Zo is een loodzuur thuisbatterij groot, zwaar en is diep ontladen geen optie.
  • Lithium-ion thuisbatterij: dit is het bekendste en meest verkochte type accu. De meeste bekende fabrikanten van thuisbatterijen produceren dit type accu. Denk maar aan de Tesla Powerwall, de LG Chem Resu, en meer.
  • Zoutwater thuisbatterij: het is een vrij nieuwe technologie waardoor de prijs hoger ligt dan bij de andere types. De batterij is zeer veilig en milieuvriendelijk en je kan in tegenstelling tot andere thuisbatterijen een zoutwaterbatterij tot 100 procent ontladen.

 

 

4. Rendement

Een thuisbatterij moet uiteraard ook goed werken als je geld wil besparen. Met het rendement van een batterij kan je de kwaliteit van de thuisaccu bekijken. Het hangt sterk af van de volgende factoren:

  • Ontladingsdiepte: hoe dieper je een thuisbatterij kan ontladen met een volgeladen opslag, hoe hoger je rendement en de besparing op je stroomfactuur. Kwalitatieve lithium-ion batterijen kan je normaal voor 90% ontladen. Goedkopere, slechtere accu’s kan je soms maar tot 70% ontladen.
  • Laadcycli: dit getal geeft aan hoe vaak een batterij helemaal kan op- en ontladen. Het aantal laadcycli beïnvloedt de uiteindelijke levensduur van je thuisaccu. Een batterij die je maar 1.000 keer kan op- en ontladen is dus niet zo interessant om te kopen.
  • Temperatuur: kan je jouw thuisaccu enkel buiten installeren? Let dan goed op dat de batterij bestand is tegen temperatuurschommelingen. Je batterij werkt het best in een kamer met een temperatuur tussen de 5 en 25°C. Is de koeling van je accu minder goed afgesteld? Dan daalt de levensduur op langere termijn.

 

Wat is de goedkoopste optie op lange termijn?

De budgetvriendelijke thuisaccu’s zijn niet altijd de beste keuze voor de toekomst. Een goedkope batterij kan je op lange termijn meer geld kosten of je hebt andere risico’s zoals brandgevoeligheid. Een duurdere batterij heeft vaak een hoger rendement, waardoor je extra bespaart op je energiekosten.

Wat is de beste thuisbatterij voor mij? De technologie blijft evolueren en de prijzen zullen de komende jaren nog schommelen. Overleg samen met een specialist welk type batterij je wil en welk vermogen het beste is. Start je aanvraag hier.

 

Is de goedkoopste thuisaccu de beste?

Natuurlijk is de goedkoopste batterij niet altijd de beste thuisbatterij. Een kwalitatieve thuisbatterij is van zoveel meer afhankelijk dan je misschien zou denken. Zo heeft een goedkope thuisaccu van 5 kWh misschien minder laadcycli dan een duurdere variant, waardoor je ze minder lang kan gebruiken. Of misschien ligt de prijs van het merk dat je graag wil wel hoger dan dat van een ander.

Moet je dan opteren voor een dure thuisbatterij? Zeker niet, het belangrijkste is dat je thuisbatterij correct gedimensioneerd is en dus helemaal aangepast aan je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. De beste resultaten behaal je dus door de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af te stemmen.

 

goedkope thuisaccu

 

Hoe kan je de prijs drukken?

Je kan onderhandelen met een specialist of eventueel zelf je batterij installeren als je veel ervaring hebt met elektriciteitswerken. Zo heb je een aantal manieren om het prijskaartje van een batterij te verlagen. Welke mogelijkheden zijn er nog om kosten te besparen?

  • Prijs-kwaliteit: bekijk de investering op lange termijn en kies een batterij waarbij je zo weinig mogelijk andere kosten hebt. Zo kies je liever voor iets meer kwaliteit om in de toekomst geen problemen of schade te hebben aan je thuisaccu.
  • Groepsaankoop: je kan met meerdere mensen naar een batterijproducent stappen om een scherpere prijs te verkrijgen. Een groepsaankoop kan in vele situaties interessant zijn om over een lagere prijs te onderhandelen. In een appartementsgebouw is dit vaak een mooie oplossing.
  • Nettarieven: een deel van de nettarieven betaal je in België op basis van hoeveel elektriciteit je tegelijk gebruikt. Met een thuisbatterij kan je die piekmomenten verminderen, waardoor je kosten kan uitsparen op je energiefactuur. In Nederland kan je als zonnepanelen-eigenaar je terugleverkosten verminderen door je overtollige, opgewekte stroom op te slaan.
  • Slim verbruik: om je energiekosten te verlagen, kan je jouw energie dynamisch op- en ontladen. Met slimme sturingsopties voor je thuisbatterij kan je jouw energie maximaal beheren. Zo haal je meer uit je dynamisch energietarief en beperk je stroompieken. Bovendien kun je je elektrische auto slim opladen.

 

Vergelijken loont!

Om de best mogelijke thuisaccu te vinden, moet je goed vergelijken tussen meerdere merken en installateurs. Bij Solvari ontvang je gratis en eenvoudig meerdere offertes voor thuisaccu’s. Kom in contact met experts door het offerteformulier hieronder in te vullen:

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs