Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu zonder zonnepanelen: goed idee?

Met een thuisaccu sla je tijdelijk elektriciteit op om die later te gebruiken. Daarom wordt een thuisaccu ook altijd in 1 adem met zonnepanelen genoemd. Maar vaak valt de vraag of een thuisbatterij ook rendabel is zonder zonnepanelen. Wij maken de vergelijking in dit artikel!

 

Is een thuisaccu zonder zonnepanelen een goed idee?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: nee, een thuisaccu zonder zonnepanelen is niet rendabel. Je verdient je investering nauwelijks terug. Dat betekent echter niet dat je je thuisaccu niet slim kan inzetten als deze enkel is aangesloten op het net. Toch is een set-up met zonnepanelen veel interessanter. In dit artikel lees je waarom:

OPTIE 1: thuisaccu zonder zonnepanelen
OPTIE 2: thuisaccu met zonnepanelen

Professioneel advies nodig? Wil je graag meer weten over deze combinatie? Of ben je benieuwd wat je wél kan besparen met een slimme thuisaccu zonder zonnepanelen? Neem dan contact op met een ervaren installateur actief in je regio en geniet van advies op maat.

thuisaccu zonder zonnepanelen

 

OPTIE 1: thuisaccu zonder zonnepanelen

Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is vooral interessant wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Een slimme thuisbatterij stel je vervolgens zo in dat die alleen elektriciteit opslaat wanneer de stroomprijzen extra laag zijn. Daarnaast ben je ook zeker van…

 • Back-up bij stroomuitval: een thuisbatterij doet prima dienst als noodstroomvoorziening tijdens perioden van stroomuitval. Daardoor blijven alle noodzakelijke elektrische apparaten en je verlichting werken tijdens een storing of panne.
 • Piekbelasting afvlakken: door elektriciteit op te slaan en deze te gebruiken wanneer iedereen op hetzelfde ogenblik stroom afneemt, draag je bij tot het afzwakken van de netbelasting. Zo doe je mee je duit in het zakje voor een stabieler netwerk en vermijd je mee een overbelasting.

 

Hoe werkt het?

Hoe werkt een thuisaccu zonder zonnepanelen? In dit geval is je installatie rechtstreeks aangesloten op het stroomnet:

 • Een slimme batterij laadt op wanneer de stroomprijs het laagst is. Vaak is dit ’s nachts, in de avonduren of wanneer het bewolkt is.
 • Heb je stroom nodig? Dan kiest je slimme thuisaccu automatisch de goedkoopste oplossing, want deze is op de hoogte van de actuele stroomprijzen.
 • Het resultaat? Dat is het slim inzetten van goedkope stroom tijdens de duurste momenten van de dag.

LET OP: de terugverdientijd van een thuisaccu zonder zonnepanelen is lang. Doorgaans gaat een accu zo’n 10 à 15 jaar mee, maar zonder de voordelen van een zonnepanelen installatie heb je je investering niet sneller terugverdiend. Een installateur informeert je graag verder.

 

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is niet goedkoop. Doorgaans betaal je rond de € 1.000 per kWh aan capaciteit. Een overzicht van de mogelijkheden:

VermogenPrijs (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
3 à 4 kWh€ 3.000 à 5.000
4 à 6 kWh€ 4.000 à 6.000
5 à 8 kWh€ 5.000 à 8.000
6 à 11 kWh € 6.000 à 9.000
8 à 12 kWh€ 8.000 à 11.000

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Ontvang je graag offertes op maat van jouw stroomverbruik? Neem dan vrijblijvend contact op met erkende installateurs actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

thuisaccu met zonnepanelen

 


OPTIE 2: thuisaccu met zonnepanelen

In combinatie met zonnepanelen heeft een thuisaccu nog veel meer te bieden. Zo’n batterij slaat alle overtollige groene stroom van je panelen op. We overlopen de voordelen hieronder:

 • Meer controle over je energieverbruik: een slimme batterij vlakt stroompieken automatisch af en neemt en injecteert stroom aan het voordeligste tarief. De meeste installaties hebben een handige app waarmee je nauwlettend je eigen verbruik in de gaten kan houden.
 • Besparen energierekening: alle elektriciteit van je zonnepanelen is in principe gratis. Hoe minder elektriciteit je dus van het net moet nemen, hoe goedkoper. Verwarm je bovendien op elektriciteit? Dan heb je geen bijkomende gaskosten meer.
 • Verhogen zelfconsumptie: zet je productieoverschot beter en slimmer in op momenten waarbij je zonnepanelen weinig opbrengen. Met een thuisbatterij breng je je zelfconsumptie naar zo’n 70% à 80%.
 • Snellere terugverdientijd thuisbatterij: de energieprijzen fluctueren en zijn de laatste jaren flink gestegen. Bovendien zorgt meer onderzoek naar thuisbatterijen voor betere systemen aan een lagere prijs. Dit beïnvloedt de terugverdientijd, waardoor je na zo’n 10 jaar je investering hebt terugverdiend.

 

Hoe werkt het?

Hoe slaat een thuisbatterij energie van zonnepanelen op? Een overzicht:

 • Op een zonovergoten dag produceren je zonnepanelen meer dan je kan verbruiken. Heb je geen thuisbatterij? Dan stuurt je installatie alle stroom op overschot weer het net op. Daarvoor krijg je normaliter een kleine vergoeding (terugleververgoeding in België of salderen in Nederland).
 • Die vergoeding lijkt interessant, maar toch bespaar je op lange termijn meer wanneer je je zelfconsumptie opkrikt met een thuisbatterij. Door je eigen energie vervolgens slim in te zetten, profiteer je ook van je zonnepanelen wanneer de zon niet schijnt.
 • Pas wanneer je batterij leeg is, neem je opnieuw stroom af van het net. Afhankelijk van de opslagcapaciteit en je verbruik kan je enkele dagen of uren van je opgeslagen elektriciteit genieten.

Klinkt dit als muziek in je oren? Neem dan gratis contact op met verschillende installateurs actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Hoeveel kost een thuisaccu met zonnepanelen?

Heb je nog geen zonnepanelen? En heb je voldoende budget? Dan is het slim om een complete installatie aan te schaffen van zonnepanelen met een thuisbatterij.

 

DEEL 1: prijs zonnepanelen

Het prijskaartje van je zonnepanelen is afhankelijk van het type zonnepanelen, het vermogen (in Wp), het aantal panelen, … Dat bepaalt een installateur voornamelijk op basis van het stroomverbruik, de gezinsgrootte, … Een overzicht:

Aantal personenGem. jaarlijks verbruikAantal panelen (400 Wp)Gem. prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 3.500
33.500 kWh10€ 5.000
65.000 kWh15€ 8.000

 

DEEL 2: prijs thuisbatterij

Het is belangrijk dat je thuisbatterij goed aansluit bij je zonnepanelen installatie. Bestaat de mogelijkheid dat je je zonnepanelen installatie later nog uitbreidt? Kies dan voor een modulaire thuisbatterij die je ook verder kan uitbreiden met extra opslagcapaciteit.

VermogenPrijs (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
3 à 4 kWh€ 3.000 à 5.000
4 à 6 kWh€ 4.000 à 6.000
5 à 8 kWh€ 5.000 à 8.000
6 à 11 kWh € 6.000 à 9.000
8 à 12 kWh€ 8.000 à 11.000

 

Laat je adviseren door een expert!

Benieuwd welke installatie bij jou past? Schakel dan meteen een erkende installateur in! Die komt langs voor een plaatsbezoek en een persoonlijk gesprek. Dit helpt hem om je noden te achterhalen. Op basis daarvan bepaalt hij de omvang van je zonnepanelen installatie en de capaciteit van je thuisbatterij. Heb je al zonnepanelen op je dak en wil je een batterij op maat? Ook dat is natuurlijk mogelijk. Wil je graag zo’n adviesgesprek aanvragen? Neem dan contact op met erkende installateurs actief in je regio!

 


 

CONCLUSIE: thuisaccu met of zonder zonnepanelen?

Wil je het meeste uit je investering halen? Kies dan voor een thuisaccu met zonnepanelen. Batterijen zijn momenteel nog duur en als je deze alleen inzet voor de opslag van goedkope netstroom, verdien je je investering nooit helemaal terug. Je bespaart wel een deel op je stroomfactuur door slim netstroom af te nemen, op te slaan en in te zetten wanneer de tarieven weer hoog staan.

Kortom, kies voor een thuisbatterij met zonnepanelen wanneer je…

 • je energiefactuur sterk wil verminderen.
 • een betrouwbare backup-oplossing zoekt bij stroomstoringen.
 • minder afhankelijk wil zijn van het net en de grillige stroomprijzen.
 • een groene oplossing zoekt om je zelfconsumptie te verhogen.

Onze tip? Vertrouw op het professionele advies van een ervaren installateur. Die vertelt je graag alles over de verschillende mogelijkheden. Benieuwd? Vul het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang verschillende prijsvoorstellen op maat.

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs