Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lithium ion accu: voordelen & prijzen

Een lithium ion accu gebruik je waarschijnlijk vaker dan je denkt. Denk maar aan je laptop, je gsm, je elektrische wagen, … Ook als thuisbatterij is dit type accu ideaal. Wat zijn dan de grote voordelen van een lithium ion accu? En hoeveel kost dit type thuisbatterij? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs lithium ion thuisaccu
Hoe lithium ion thuisaccu plaatsen?
Alternatieve thuisbatterijen
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn de voordelen van een lithium ion accu?

Een lithium ion accu is een oplaadbare batterij die je kan vinden in laptops, telefoons, … Maar zo’n accu is vooral ook de bekendste soort thuisbatterij op dit moment. Die populariteit heeft deze accu te danken aan de volgende voordelen:

  • Licht en compact: hierdoor is dit type batterij makkelijk te installeren in de garage of berging.
  • Grote opslagcapaciteit: ondanks het compacte formaat kan de thuisbatterij een opslagcapaciteit van 20 kWh of meer hebben.
  • Lange levensduur: de levensduur van deze soort thuisaccu is relatief lang. Ze gaan tot wel 20 jaar of langer mee.

Wil je meer weten over de voordelen van een lithium ion accu voor jouw eigen woonsituatie? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs.

lithium ion accu

 

Mogelijke uitvoeringen van een lithium ion accu

Er zijn veel verschillende soorten uitvoeringen van een lithium ion accu. Welke batterij jij nodig hebt, hangt vooral af van jouw energieverbruik en de productie van je zonnepanelen. Die factoren bepalen de volgende kenmerken van zo’n lithium ion thuisaccu:

  • Afmetingen: een lithium ion thuisbatterij heeft in het algemeen 1 m² aan ruimte nodig. Dit is wel afhankelijk van het gewicht. Een standaard thuisbatterij heeft een vermogen van 8 tot 10 kWh.
  • Opslagcapaciteit: het formaat van je accu hangt ook samen met de totale opslagcapaciteit in kWh. Hoe meer capaciteit, hoe groter (en duurder) de batterij. Het komt er vooral op aan om die capaciteit dus goed af te stemmen op jouw situatie.
  • Merken: de meeste bekende fabrikanten produceren lithium ion thuisaccu’s. Het is dan ook een gangbare soort accu. De voornaamste producenten zijn Tesla, LG, …

 

Prijs lithium ion thuisaccu

De prijs voor een lithium ion accu is wisselend. Een richtprijs begint bij € 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing), maar die kosten lopen op naarmate de opslagcapaciteit stijgt:

Vermogen accuRichtprijs (excl. btw, incl. plaatsing)
3 kWh€ 4.000
8 kWh€ 5.000 - 8.000
14 kWh€ 10.000

LET OP: bovengenoemde prijzen zijn slechts enkele richtprijzen. Als je wil weten hoeveel jouw lithium ion accu exact gaat kosten, vraag je het best meerdere offertes aan. Zo kom je tot de beste prijs voor jouw installatie. Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan.

 

Hoe lithium ion thuisaccu plaatsen?

Het is van belang om een lithium ion thuisaccu te laten plaatsen door een errkende vakspecialist. Hoe deze precies te werk gaat? Dat lees je hieronder.

 

  1. Eerste gesprek

    Allereerst komt de specialist bij jou thuis om de mogelijkheden met jou te bespreken. Hij kijkt daarbij naar jouw jaarlijkse stroomverbruik, het vermogen van je zonnepanelen, … Ook gaat zo’n expert na wat de beste locatie voor je accu is.

  2. Omvormer plaatsen

    Als je al zonnepanelen hebt, moet de expert waarschijnlijk een bidirectionele omvormer plaatsen die kan wisselen tussen wisselstroom en gelijkstroom. Als je zonnepanelen tegelijk laat plaatsen met een thuisbatterij, zal de installateur direct een bidirectionele omvormer plaatsen.

  3. Thuisaccu aansluiten

    Nu is het tijd om de accu aan te sluiten. Dit kost meestal maar 1 dag. Echt arbeidsintensief is de plaatsing niet, maar de installateur heeft wel de nodige technische kennis nodig. Hierdoor kan hij de thuisaccu snel plaatsen en werkt alles zoals het hoort.

  4. Thuisaccu gebruiken

    De thuisaccu is nu klaar voor gebruik. Daarna vraagt je installateur een keuring aan bij een erkend keuringsorganisme. Vergeet ook niet dat je je accu nog moet aanmelden bij je netbeheerder.

Benieuwd welke thuisaccu jij nodig hebt? Een installateur komt vrijblijvend bij je langs om advies op maat te geven. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten.

 

installatie-lithium-ion-accu

 

Alternatieve thuisaccu’s

Een lithium ion accu is de meest voorkomende thuisaccu, maar zeker niet de enige. Er zijn nog andere soorten op de markt. We bespreken de voornaamste hieronder:

 

OPTIE 1 = lithium ijzerfosfaat thuisaccu

Deze soort thuisbatterij is een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor de lithium ion accu. Ook deze thuisaccu werkt onder andere op basis van lithium. Deze thuisbatterij heeft een hoge energiedichtheid, waardoor je meer energie kan opslaan in een kleiner volume. Ze bestaat uit lithium, ijzer en fosfaat. Dit zijn milieuvriendelijke, herbruikbare materialen.

 

OPTIE 2 = zoutwater thuisaccu

Ook een zoutwater thuisbatterij is milieuvriendelijk en veilig. Het bestaat uit een kunststof krat dat gevuld is met zowel zout als zoet water. Als beide delen contact met elkaar hebben, ontstaat elektriciteit. Deze thuisbatterij heeft gemiddeld een lange levensduur van minstens 20 jaar. De prestatie tijdens stroompieken is wel minder goed. Dat maakt de thuisbatterij minder geschikt voor huishoudens die veel elektriciteit tegelijk gebruiken.

 

OPTIE 3 = loodzuur thuisaccu

Deze thuisbatterij bestaat nog, maar is absoluut niet aan te raden omdat hij achterloopt op de huidige techniek. De accu is de oudste soort thuisbatterij en bestaat uit lood, zwavelzuur en water. De levensduur is kort en de accu kan minder diep ontladen. Ook is de accu zwaar van gewicht en bovendien groot. Hierdoor moet je flink wat ruimte hebben om de thuisaccu kwijt te kunnen.

 

Welke thuisbatterij kies ik het best?

Welke thuisbatterij je het beste kan kiezen in jouw woonsituatie hangt af van allerlei factoren. Denk hierbij aan je gezinsgrootte, hoeveel energie je verbruikt, het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie … Een vakspecialist kan je hier alles over vertellen.

Wil je meer weten over een lithium ion accu of andere thuisbatterij? Bespreek al je vragen met een expert. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten.

 

Veelgestelde vragen over lithium ion accu’s

Lithium ion accu’s zijn populair als thuisbatterij. Maar zijn er ook andere toepassingen? We bespreken een aantal vragen hieronder:

 



  • Voor welke toepassingen kan je een lithium ion accu gebruiken?
    Je kan een lithium ion accu allereerst gebruiken als thuisbatterij. Maar de oplaadbare batterij komt ook voor bij auto’s, caravans en campers. Daarnaast is deze batterij te vinden in veel laptops, smartphones, …


  • Kan ik een lithium ion accu ook gebruiken voor mijn camper?
    Lithium ion accu’s worden regelmatig gebruikt voor campers. Dit is ook erg handig omdat de accu onderhoudsvrij en snel op te laden is. Ook kunnen ze veel stroom opslaan, wat ideaal is als je voor langere tijd op reis bent. De accu is licht en goed te verplaatsen. Je kan de accu gebruiken om je telefoon op te laden of bijvoorbeeld tv te kijken.


  • Is een lithium ion accu brandgevaarlijk?
    In het algemeen zijn de accu’s brandveilig. Maar het brandrisico is wel iets groter dan bij andere accu’s. Dit komt omdat de energiedensiteit groter is dan bij andere accu’s. Er is meer energie opgeslagen op een kleinere oppervlakte. Maar als je investeert in een kwalitatieve accu, is het risico op brand verwaarloosbaar.

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs