Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisaccu plug and play: goed idee of niet?

Een thuisaccu die je eenvoudig zelf kan installeren door een stekker in het stopcontact te steken: dat klinkt best interessant. Maar is de werkelijkheid wel zo rooskleurig? Hoe werkt zo’n thuisaccu met stekker precies? Welke voor- en nadelen zijn er ten opzichte van een reguliere thuisbatterij? En hoeveel kost een plug and play thuisaccu? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen plug and play thuisaccu
Plug and play thuisbatterij: welke prijs?
Wetgeving voor thuisbatterij met stekker
Thuisaccu met of zonder stekker kiezen?

 

 

Wat is een plug and play thuisaccu?

Een plug and play thuisaccu is een thuisbatterij met stekker. Je steekt die stekker eenvoudig in het stopcontact en er is geen installateur meer nodig. Dat klinkt ideaal, maar het concept is relatief nieuw en volop in ontwikkeling.

De accu met stekker laadt net als een reguliere thuisbatterij op met zonne-energie die je zonnepanelen opwekken, maar dan via het stopcontact. Zo’n batterij kent echter ook nadelen en de opslagcapaciteit is beperkt. Hierdoor is het de vraag of een plug and play thuisaccu op dit moment al aan te raden is. Een reguliere thuisbatterij biedt meer voordelen en bovendien ook meer zekerheid.

Wil jij zeker zijn van een goed werkende thuisaccu? Kies dan voor een reguliere variant. Een vakspecialist informeert je graag over de opties. Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes!

thuisaccu plug and play

 

Voor- en nadelen plug and play thuisaccu

Een plug and play thuisaccu werkt simpelweg door de stekker in het stopcontact te steken. Hierdoor is het systeem eenvoudiger te installeren. Maar tegenover dat voordeel staan echter ook heel wat minpunten. De voor- en nadelen van het kopen van deze thuisaccu met stekker behandelen we hieronder:

 

Voordelen plug and play thuisaccu

  • Eenvoudig te installeren: je steekt de stekker van de thuisaccu gewoon zelf in het stopcontact. Er is geen verdere installatie nodig. Daarnaast is deze draagbare thuisaccu verplaatsbaar. Je kan zo’n mobiele thuisaccu zelfs meenemen op reis.
  • Betaalbaar alternatief: een reguliere thuisaccu is duurder dan een accu met stekker. De plug and play thuisbatterij is dus een betaalbaar alternatief en ideaal bij een klein budget of als je eerst wil testen of een thuisbatterij iets voor jou is.
  • Efficiënt met zonnepanelen: de variant met stekker werkt efficiënt samen met je zonnepanelen. Door de opgewekte stroom van je zonnepanelen op te slaan in je plug-in thuisaccu, maak je optimaal gebruik van je opgewekte stroom.

 

Nadelen plug and play thuisaccu

  • Minder capaciteit: een thuisaccu met stekker heeft gemiddeld een opslagcapaciteit van maar 1,5 kWh. Bij een reguliere accu is dit gemiddeld 6 kWh. Je kan de capaciteit van de variant met stekker wel verhogen door meerdere plug and play thuisaccu’s te nemen, maar dan betaal je dus uiteindelijk meer.
  • Aparte groep nodig: het is afgeraden om je mobiele batterij aan te sluiten op een groep waar al andere zware apparaten op aangesloten zijn. Een elektricien legt in dit geval een extra groep in je meterkast aan. Als je dit niet laat doen, kan er kortsluiting of zelfs brand ontstaan.
  • Kortere levensduur: de thuisbatterij met stekker heeft een levensduur van maximaal 15 jaar, terwijl een reguliere thuisbatterij tot wel 25 jaar meegaat. Hierdoor moet je dus eerder je thuisaccu laten vervangen, waardoor de totale kosten uiteindelijk hoger zijn.
  • Niet ‘slim’: een plug and play thuisaccu kan niet ‘slim’ laden. Een slimme thuisbatterij slaat opgewekte stroom van je zonnepanelen op om deze stroom vervolgens te gebruiken op piekmomenten. Hier kiest de accu zelf voor, dus dit kost jou geen extra werk of tijd.

 

BELANGRIJK: laat je informeren door een erkende installateur!

Een thuisaccu met plug and play systeem klinkt op zich ideaal. Je kan deze zelf eenvoudig installeren en hebt geen specialist nodig. Maar er zijn zeker wel zaken om rekening mee te houden, zoals het aanleggen van een extra groep in de meterkast. En is een thuisaccu met stekker wel geschikt voor jouw woon- of gezinssituatie? Een vakspecialist informeert je graag over de mogelijkheden.

Zeker zijn van een betrouwbare thuisaccu voor je gezinssituatie en woning? Dan kies je best voor de reguliere soort. Kom gratis en vrijblijvend in contact via ons offerteformulier.

 

Thuisaccu plug and play: richtprijs

De richtprijs voor een plug and play thuisbatterij is aanzienlijk lager dan de richtprijs voor een thuisaccu zonder stekker. De prijs van de 2e variant is afhankelijk van de keuze voor een ‘slim’ systeem of niet, de opslagcapaciteit, de arbeidskosten, … De prijs voor een thuisbatterij met stekker ligt lager, maar ook de opslagcapaciteit is minder en de levensduur is korter. Hierdoor heb je dus op de langere termijn meer kosten bij een plug-in thuisbatterij.

Een overzicht van de richtprijzen:

  • Thuisaccu plug and play: € 1.400 à 2.000 (excl. btw & incl. plaatsing)
  • Thuisaccu zonder stekker: € 4.000 à 15.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

LET OP: de genoemde kosten zijn slechts richtprijzen. Wil je weten hoeveel een thuisbatterij plaatsen exact kost in jouw situatie? Vergelijk dan meerdere offertes!

 

Wetgeving voor thuisbatterijen met stekker

De wetgeving rond thuisaccu’s met stekker is niet altijd even duidelijk in Nederland. De thuisaccu is dan ook nog in opkomst en de installatie brengt zeker ook risico’s met zich mee. Er zijn wel een aantal regels vanuit de EU en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verbonden aan een plug and play thuisaccu:

  • Registratie van je plug and play thuisbatterij is in alle gevallen verplicht
  • Je mag maximaal 800 watt ontladen als de accu is aangesloten op een veelgebruikte groep
  • De thuisbatterij met stekker moet zichzelf automatisch uitschakelen tijdens een stroomstoring
  • Het is bij wet niet verboden om zelf je thuisbatterij met stekker te installeren in je woning
  • Een consument hoeft zich niet aan de NEN10-norm te houden, waarbij je geen stroom via het stopcontact mag terugleveren aan het energienet

 

thuisaccu plug and play of thuisbatterij met stekker

VERGELIJKING: thuisaccu met of zonder stekker?

Een thuisbatterij met stekker is een nieuw concept en dus nog volop in ontwikkeling. Toch zijn er al batterijen beschikbaar om zelf aan te schaffen. Maar misschien vind je de plug and play thuisbatterij nog iets te experimenteel. We vergelijken hieronder kort de thuisaccu met en zonder stekker met elkaar. Zo heb je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en welke optie het beste is in jouw situatie.

 

OPTIE 1 = thuisaccu plug and play

Een thuisbatterij met stekker bestaat nog niet heel lang. Wel is het door deze nieuwe variant een stuk eenvoudiger om een thuisbatterij te installeren. Je doet dit gewoon zelf door de stekker in het stopcontact te steken. Hiervoor heb je meestal wel een aparte groep in je meterkast nodig en die kan je niet zelf aanleggen. Een elektricien helpt je hiermee. De variant met stekker is aan te raden in de volgende gevallen:

  • Als je een reguliere thuisaccu te duur vindt
  • Als je eerst wil proberen of een thuisbatterij iets voor je is
  • Als je voldoende hebt aan weinig opslagcapaciteit, bv. als je alleen woont

 

OPTIE 2 = reguliere thuisaccu

De reguliere variant kennen we inmiddels al een aantal jaar en er zijn heel wat opties mogelijk. Zo heb je de keuze uit verschillende soorten, opslagcapaciteiten, een ‘slim’ systeem of niet, … De prijs voor dit systeem ligt hoger, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Een reguliere thuisaccu is geschikt als:

  • Je jouw groene energie optimaal wil gebruiken
  • Je behoefte hebt aan veel opslagcapaciteit
  • Je graag ‘slim’ wil laden met je thuisbatterij
  • Je een investering voor de lange termijn wil doen
  • Je zeker wil zijn van een goede installatie door een expert

 

CONCLUSIE: kiezen voor thuisaccu met plug and play of niet?

Een plug and play thuisbatterij is eenvoudig te installeren en bovendien ligt de prijs laag. Wel is zo’n thuisbatterij met stekker op de lange termijn een duurdere optie, omdat die minder lang meegaat.

Ook is er aanzienlijk minder opslagcapaciteit dan bij een thuisbatterij zonder stekker. De techniek is bovendien nog in ontwikkeling. Als je zeker wil zijn van een goede thuisaccu met het juiste vermogen en een lange levensduur, kies je op dit moment dan ook nog het beste voor een reguliere thuisaccu.

Wil je meer weten over de plaatsing van een reguliere thuisaccu en de bijbehorende kosten? Vergelijk dan meerdere offertes. Start je aanvraag direct via onderstaand offerteformulier:

 

 

 

Vrijblijvend thuisaccu offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je thuisaccu. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs