Zoutwater accu: prijs, werking, ...
Heb je al gehoord van deze groene batterij? Een zoutwater accu is momenteel de milieuvriendelijkste vorm van elektrische energieopslag voor je woning. Deze batterij met zout water is een innovatieve optie voor bijna alle woningen. Maar wat houdt deze technologie precies in en wat zijn de voordelen van zo’n accu? Je leest het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
Werking zoutwater accu
Prijs van een zoutwater accu
Hoe zout water accu plaatsen?
Alternatieve thuisbatterijen
Enkele veelgestelde vragen
Wat zijn de voordelen van een zoutwater accu?
Met deze batterij sla je elektriciteit op met behulp van water en zout. Deze nieuwe technologie maakt gebruik van veilige materialen zoals mangaanoxide en koolstof, in tegenstelling tot de traditionele batterijen. Maar welke voordelen heeft deze zoutwater accu nog?
- Milieuvriendelijk: de zoutwater batterijen bevatten geen zware metalen en giftige stoffen. Ze zijn bijna volledig recycleerbaar en zo’n accu vormt geen gevaar voor milieuvervuiling. Er kunnen namelijk geen vervuilende stoffen uit lekken.
- Volledig ontlaadbaar: een zoutwater thuisbatterij kan 100% ontladen. Pas na zo’n 5.000 cycli is er sprake van 30% minder opslagcapaciteit. Door deze betere technologie zal je enkele jaren langer kunnen genieten van je thuisbatterij.
- Veilig: met deze vernieuwende accu heb je geen brandgevaar of risico op ontploffing dankzij het gebruik van water. Door de grote veiligheid is deze accu ideaal voor gezinswoningen en kan je ze zelfs plaatsen in warmere omgevingen.
- Onderhoudsvrij: een thuisaccu op basis van water en zout vereist bijna geen onderhoud. In vergelijking met andere batterijen heb je dus geen zorgen omtrent periodieke controles.
Benieuwd of een zoutwater accu voor jou interessant is? Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van verschillende erkende installateurs en bekijk welke thuisaccu het best bij jouw situatie past. Start hier je aanvraag.
Hoe werkt een zoutwater accu?
Deze nieuwe technologie slaat energie op een duurzamere manier op dan zijn alternatieven. De werking van zo’n accu bestaat uit de volgende stappen:
STAP 1: thuisbatterij opladen
Wanneer je zonnepanelen elektriciteit opwekken, kan je deze stroom opslaan in je thuisbatterij op basis van zout en water. De elektriciteit wordt gebruikt om natriumionen uit de wateroplossing te verplaatsen naar de negatieve elektrode. Bij het opladen worden dus de positieve en negatieve ionen in de elektrolyten van de batterij gescheiden door middel van een elektrische stroom. Dit proces creëert een verschil in elektrische lading, waardoor de batterij energie opslaat.
STAP 2: opslag van energie
De zout water accu kan de energie voor een lange periode opslaan zonder enig capaciteitsverlies. De natriumionen blijven gebonden aan de anode. Dit komt doordat er geen gevaar is voor oververhitting of chemische degradatie zoals bij sommige andere batterijtechnologieën. De energie blijft beschikbaar totdat je de stroom wil gebruiken.
STAP 3: thuisbatterij ontladen
Heb je stroom nodig? Dan keert het hele proces in de accu zich om. De natriumionen bewegen terug door de elektrolyten, waarbij de opgeslagen energie weer vrijkomt. Die energie gebruik je om apparaten in huis van stroom te voorzien. Het is een veilig en milieuvriendelijk proces, maar ook een betrouwbare manier om energie langdurig op te slaan.
Prijs van een zoutwater accu
Is zo’n nieuwe technologie duurder? Je betaalt bijna dezelfde prijs voor een zoutwater accu als voor een lithium-ion batterij. Je mag gemiddeld rekenen op € 8.000 à € 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
Ontvang eenvoudig meerdere prijsoffertes! Zo weet je meteen wat deze installatie voor jou kost en kies je de batterij met het ideale vermogen en de extra opties die jij wil. Start je aanvraag hier.
Hoe een zoutwater accu plaatsen?
Een zout water batterij kan je bijna op dezelfde manier plaatsen als een andere accu, maar je hebt wel iets meer ruimte nodig. Hoe plaats je deze grotere batterij het best? Zo gaat een specialist te werk:
-
Installatie voorbereiden
Een specialist bekijkt welke specifieke energiebehoefte je hebt en geeft je info over de opslagcapaciteit. Kies ook samen met de specialist voor een goed geventileerde ruimte voor de batterij en zorg voor een stevige ondergrond. Zo plaats je je accu op de beste plaats en heb je het minst kans op problemen.
-
Omvormer plaatsen
Heb je al een geschikte omvormer met je zonnepanelen? Dan moet je wellicht geen extra omvormer laten plaatsen. Anders monteert de specialist eerst een omvormer aan je elektriciteitskast die compatibel is met je zoutwateraccu. Een installateur kiest een aparte stroomgroep of schakelkast om overbelasting te voorkomen.
-
Thuisaccu aansluiten en testen
Eerst sluit een installateur de omvormer en de thuisbatterij aan op de zekeringkast. Hierna kan de installateur nog eens controleren dat je accu, omvormer en zonnepanelen goed met elkaar samenwerken. Zo voert de installateur een uitgebreide test uit om de werking te bekijken en de accu te kalibreren. Heb je een thuisaccu die je kan koppelen met een app op je smartphone? Dan geeft de installateur je hierover ook een uitgebreide uitleg.
-
Thuisbatterij in gebruik nemen
Na de aansluiting en de juiste programmatie kan je je groene energie eindelijk opslaan in je thuisaccu. Rekening houdend met wanneer stroom het goedkoopst is, kan je bv. tijden voor opladen en ontladen instellen. Je kan de specialist ook een onderhoudsplan laten opmaken voor je accu.
Mogelijke alternatieven
Wil je nog niet investeren in deze nieuwe technologie? Dan kan je kiezen uit een paar andere alternatieven die zichzelf al jaren hebben bewezen. Hier zijn de beste opties om je opgewekte energie op te slaan:
1. Lithium-ion thuisbatterij
Een lithium-ion batterij is het populairste type accu. Ze is een pak lichter dan een loodzuurbatterij en een zoutwater batterij. Lithium-ion thuisbatterijen zijn praktisch door hun compacte formaat en bovendien gaan ze ook lang mee. De batterij is vaak samengesteld uit nikkel, kobalt en mangaan. Ondanks hun compacte formaat hebben lithium-ion thuisaccu’s een grote opslagcapaciteit. Zo halen vele batterijen een capaciteit van 14 kWh of meer. Je vindt dit soort batterijen ook in laptops en smartphones.
2. Loodzuur thuisbatterij
Loodzuurbatterijen kennen we als de startaccu’s in wagens. Dit type batterij gaat al meer dan een eeuw mee en is heel eenvoudig samengesteld. Lood, zwavelzuur en water zijn de enige materialen die nodig zijn om de energie op te wekken. Loodzuur thuisbatterijen zijn echter onhandig groot en zwaar. De accu’s doen zeker hun ding, maar zijn niet aangeraden voor de toekomst.
Enkele veelgestelde vragen
Heb je nog nog twijfels over een zoutwater batterij? Dan vind je hier nog antwoorden op enkele veelgestelde vragen:
-
Hoe lang gaat een zoutwater accu mee?Je kan doorgaans rekenen op een levensduur van 15 à 20 jaar voor je thuisbatterij. Deze accu behoudt zijn capaciteit voor vele jaren, waardoor je lang kan genieten van de technologie. Een zoutwater thuisbatterij gaat al even lang mee als een lithium-ion batterij én je hebt minder kans op brand of ontploffingen. De thuisaccu met zout water vraagt bovendien nauwelijks onderhoud. -
Is een zoutwater accu geschikt voor mijn woning?Ja, maar je moet voldoende ruimte hebben om ze te plaatsen. Een zoutwater batterij is ideaal voor een normale woning, kantoor of horecazaak. Kijk samen met een specialist op welke locatie je best jouw thuisbatterij monteert. Je kiest uiteraard een handige locatie, dichtbij je omvormer of zonnepanelen. -
Kan ik een zoutwater batterij combineren met zonnepanelen?Jazeker, deze combinatie is zelfs sterk aangeraden. Met de juiste omvormer sla je zonne-energie op voor later gebruik. Een zoutwateraccu is perfect om je zonne-energie op te slaan als je zonnepanelen meer opwekken dan je nodig hebt. Zo kan je je eigen energie gebruiken tijdens de piekmomenten wanneer de zon niet meer schijnt. -
Zijn er subsidies beschikbaar voor zoutwateraccu’s?Zowel in België als Nederland krijg je geen financiële steun voor een thuisbatterij. Je kan wel genieten van 6% btw als je samenwerkt met een specialist in België. In Nederland kan je voor een slimme thuisbatterij, met óf zonder zonnepanelen, de btw op de totale aankoopkosten van je accu terugvragen.